Την κατάσταση της Ιταλίας, η οποία έχει υψηλό χρέος και «πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων», με εκείνη της Ελλάδας παραλληλίζει ο Μπέπε Γκρίλο, αρχηγός του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), λέγοντας πως ένα «τέλος όπως εκείνο της Ελλάδας» δεν είναι βέβαιο βραχυπρόθεσμα αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μεσοπρόθεσμα.

Σε ανάρτησή του στο μπλογκ του, ο Μπέπε Γκρίλο γράφει: «τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο διαψεύδουν για μία ακόμη φορά αυτά που υποστηρίζουν οι ιταλικές τράπεζες, οι δημοσιογράφοι, που μιλούν άσκοπα για καταπολέμηση του ρευστού χρήματος, σαν να πρόκειται για υπεράσπιση του πολιτισμού».

Σύμφωνα με τον Γκρίλο «πρόκειται για ψεύδη, διότι κανένα άλλο μέσο πληρωμής δεν προσφέρει ίδια προστασία και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διάθεσης όπως το ρευστό χρήμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε στην Κύπρο πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα, όχι σε πιστωτικές κάρτες».

Ο ιδρυτής του M5S διαπιστώνει μεν ότι η Κύπρος «επιβεβαίωσε την βούληση να προστατευθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ», αναφέρει όμως την εκτίμηση ότι «σε περίπτωση πτώχευσης της Ιταλίας θα ήταν πολύ δύσκολο- αν όχι αδύνατον- να προστατευθούν όλες οι καταθέσεις των πολιτών μέχρι το ποσό αυτό, διότι είναι πάρα πολλές».

Σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις πάντως, ο Μπέπε Γκρίλο πιστεύει ότι «η Κύπρος είχε πολλές περισσότερες ομοιότητες με την Μάλτα ή με το Λουξεμβούργο από ό,τι με την Ιταλία ή την Ισπανία».

Αντιθέτως, θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα κοινά σημεία με την Ελλάδα, τα οποία και εντοπίζει στο «πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, στην οικονομική κρίση και σε μια πολιτική τάξη που δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

«Ένα τέλος σαν και αυτό της Ελλάδας δεν επίκειται αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, διότι είναι κάτι που εκ των πραγμάτων δεν αποκλείουν ούτε οι χρηματαγορές» υποστηρίζει.

in.gr