Ο υπότυπος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους στην Κίνα, δεν είναι λόγος πανικού, καθησύχασε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στο μεταξύ πάντως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 21, συμπεριλαμβανομένων έξι θανάτων.

«Μέχρι στιγμής βλέπουμε μόνο σποραδικά κρούσματα μιας σπάνιας ασθένειας, και δεν αποκλείεται η κατάσταση να παραμείνει έτσι. Δεν είναι επομένως ώρα για υπερβολικές αντιδράσεις και πανικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα Μάικλ Ο'Λίρι, ο οποίος έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο.

Ο Ο'Λίρι προειδοποίησε ωστόσο ότι οι γνώσεις των επιστημόνων παραμένουν ελλιπείς και η πορεία που θα ακολουθήσει η επιδημία στην Κίνα παραμένει άγνωστη.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε πληροφορίες από άλλους ιούς. Ο Η7Ν9 είναι νέος ιός για τον άνθρωπο και η συμπεριφορά του δεν μπορεί να προβλεφθεί με βάση τη συμπεριφορά άλλων ιών της γρίπης» είπε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο νέος ιός, εξάλλου, δεν δείχνει να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο: οι κινεζικές αρχές ανέφεραν ότι παρακολουθούν 621 άτομα που είχαν επαφή με τους ασθενείς, και μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα.

Ακόμα, ο ΠΟΥ επαίνεσε τις κινεζικές αρχές για την κινητοποίησή τη και τη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων πουλερικών, στα οποία μπορεί να μεταδοθεί η νέα γρίπη χωρίς να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Στο μεταξύ, πάντως, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών πέφτουν στην Ευρώπη και το Χονγκ Κονγκ λόγω των φόβων ότι ο Η7Ν9 θα προκαλέσει επιδημία παρόμοια με την επιδημία SARS το 2002, η οποία περιόρισε δραστικά τις αεροπορικές μετακινήσεις. Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε προσπαθήσει να αποκρύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας.

in.gr