Με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων και με την διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στα Χανιά, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων κ.Νίκος Χρυσόγελος.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του κόμματος

«Στη συνάντηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου και των στελεχών των στελεχών του κόμματος στα Χανιά, Βαγγέλη Κατσανεβάκη και Σεραφείμ Κανδύλα, με τον αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, αντηλλάγησαν απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το ξεκίνημά της η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και για την ανάγκη ανταλλαγής εμπειριών και προτάσεων για τις αλλαγές που απαιτούνται τόσο στο θεσμικό επίπεδο όσο και στην οργάνωση της Περιφέρειας, τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον συμμετοχικό σχεδιασμό των πολιτικών.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της συμμετοχικής διαβούλευσης στην προετοιμασία των σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στο αίτημα για δημιουργία σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Κρήτης σωστά στελεχωμένων Γραφείων Περιβάλλοντος αλλά και Χωροταξίας, για ολοκλήρωση του κτηματολογίου, δασολογίου και του χωροταξικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Η εμπειρία από τη λειτουργία ως τώρα, οδηγεί στην ανάγκη για οργάνωση σε νέα βάση της Περιφέρειας, ώστε να παίξει τον ρόλο που της αντιστοιχεί στα θέματα του περιφερειακού σχεδιασμού με σφαιρικό τρόπο αλλά και σε κάθε τομέα που είναι σημαντικός για τους πολίτες.

Επίσης «ο Νίκος Χρυσόγελος και το στέλεχος των ΟΠ Χανίων Βαγγέλης Κατσανεβάκης συναντήθηκαν, στις 4 Απριλίου, με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Χανίων, Ιωάννη Μαργαρώνη, πρόεδρο, Χαιρετάκη Μιχάλη, β' αντιπρόεδρο,και Γιάννη Στριλιγκά, οικονομικό επόπτη, με τους οποίους συζήτησαν θέματα αναζωογόνησης της οικονομίας μέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη οικονομία, η βιο-οικονομία καθώς και η κοινωνική οικονομία σε τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση, η καινοτομία.

Κοινή ήταν και η διαπίστωση ότι απαιτείται να ολοκληρωθεί άμεσα ο χωροταξικός σχεδιασμός καθώς και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, να διαμορφωθεί σαφές θεσμικό πλαίσιο που θα προσελκύει υπεύθυνες επενδύσεις που θα ωφελούν και την οικονομία, και την κοινωνία και το περιβάλλον.

Είναι σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας, επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, η απορρύθμιση της περιβαλλοντικής πολιτικής και η προσέλκυση επενδύσεων που θα βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα που θυμίζουν την δεκαετία του '50 και '60. Στα θέματα του ενεργειακού σχεδιασμού, η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, λόγω της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης αλλά και για λόγους οικονομικούς και δημοσιονομικούς πρέπει να οδηγήσει σε σωστή αξιοποίηση των διαφορετικών μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη συμμετοχή όμως των τοπικών κοινωνιών και με τρόπο συμβατό με το περιβάλλον.

Σε κάθε επένδυση είναι σημαντικό να συμμετέχουν και να επωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες είτε μέσω συνεργατικών – συνεταιριστικών σχημάτων, είτε μέσω συνεργασιών με Μικρο και Μεσαίες Επιχειρήσεις.

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα πρέπει να εγκαθίστανται – ακόμα και αν οι αποδόσεις είναι κάπως μικρότερες – σε περιοχές όπου υπάρχει ήδη ανθρώπινη δραστηριότητα, αντί να εξοστρακίζονται σε παρθένες ακόμα περιοχές και στις βουνοκορφές. Η περιφέρεια χρειάζεται να ολοκληρώσει το σχεδιασμό και να διαμορφωθεί ένα νέο ευνοϊκό για τις τοπικές κοινωνίες πλαίσιο για επενδύσεις κυρίως των πολιτών, των ΜΜΕ και των συνεργατικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων αξιοποίησης των διαφορετικών μορφών ανανεώσιμης ενέργειας.

Συζητήθηκαν ακόμα οι ευκαιρίες που υπάρχουν για απασχόληση και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες σε τομείς όπως η οικολογική γεωργία, η πράσινη παραγωγή προϊόντων με καλλιέργεια ανανεώσιμων φυσικών πόρων σε διάφορους τομείς (βιο-χρώματα, βιο-φάρμακα, αιθέρια έλαια, τρόφιμα, βιο-ενέργεια από υπολείμματα βιομάζας κ.ά). Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία κι αλληλοενημέρωση σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.»