Οι εξελίξεις σε σχέση με την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές, την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας στην αγορά και η επιλογή του μοντέλου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου με εκπροσώπους της τρόικας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Οι τεχνοκράτες του κλιμακίου της τρόικας, αν και εξέφρασαν ικανοποίηση για τα μέτρα που δρομολογεί το υπουργείο για την εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, τόνισαν ότι θα αναμένουν την οριστική επίλυση του θέματος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ήδη προαναγγείλει νέο «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση και οριστική εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αν δεν ληφθούν μέτρα θα διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ εφέτος και σε 1,3 δισ. το 2014.

Στις επιλογές για το μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, η οποία συνδυάζει και την επίτευξη του στόχου για πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος.

Οι ίδιες πηγές από το ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της τριμερούς δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των θεμάτων και αναμένουν τις οριστικές αποφάσεις για τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Σημειώνεται ότι στις μνημονιακές υποχρεώσεις περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού από τον προσεχή Ιούνιο για όλους τους καταναλωτές, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες, ενώ είναι πιθανή η περαιτέρω αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ από τον Μάιο, προκειμένου να αντανακλούν το κόστος.


in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ