Ένταση επικρατεί από τις 03:30 την Τετάρτη στην Ιερισσό, μετά τις συλλήψεις δύο κατοίκων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι κάτοικοι του χωριού κινητοποιήθηκαν άμεσα και συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία του χωριού και εν συνεχεία έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου προκάλεσαν ζημιές.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πολυγύρου, όπου οι κάτοικοι της Ιερισσού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η αστυνομία εισέβαλε στα δύο σπίτια περίπου στις 03:30, σπάζοντας τις πόρτες, προκειμένου να συλλάβει τους δύο άντρες, την ώρα που οι οικογένειές τους κοιμόνταν.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. «τις πρώτες πρωινές ώρες την Τετάρτη στην Ιερισσό Χαλκιδικής μετά την εκτέλεση από τις αστυνομικές δυνάμεις δυο ενταλμάτων σύλληψης, για την υπόθεση του εμπρησμού στις Σκουριές Χαλκιδικής, κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας επιτέθηκαν και προκάλεσαν φθορές στο τοπικό αστυνομικό τμήμα».

Για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και 11 πλημμελήματα εναντίον 20 ατόμων, χωρίς να έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες.

Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι μεταξύ άλλων αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού.

Η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου (in rem) και θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή, στον οποίο θα κληθούν οι κατηγορούμενοι να απολογηθούν.

Οι 20 κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς. Στα υπομνήματα που παρέδωσαν οι συνήγοροί τους στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ κατήγγειλαν περιστατικά «αστυνομικής αυθαιρεσίας» στη Χαλκιδική μετά την επίθεση στις Σκουριές.

Όπως έγινε γνωστό, το γενετικό υλικό ενός εξ αυτών ταυτοποιήθηκε με ίχνη DNA σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Επιπλέον, για έναν ακόμη προκύπτει από τη βαλλιστική εξέταση σε καραμπίνα που κατείχε ότι χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στο εργοτάξιο.


in.gr