Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι «προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα πρέπει να συνεχίσει να είναι η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωση και όπου απαιτείται το κλείσιμο τραπεζών».

Σε ομιλία της σε σημερινή εκδήλωση στο «Οικονομικό Κλαμπ» της Νέας Υόρκης για τις παγκόσμιες δράσεις πολιτικής που απαιτούνται ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφερόμενη ειδικότερα στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση για οικονομική και νομισματική ένωση, διατυπώνοντας την άποψη ότι χρειάζεται πολιτική με περισσότερες συλλογικές λύσεις.

Όπως τόνισε, μια επιλογή είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας των προβληματικών τραπεζών που έχουν συστημικές επιπτώσεις. Πέρα απ\’ αυτό, επισήμανε χαρακτηριστικά, η ευρωζώνη χρειάζεται μια πραγματική τραπεζική ένωση που θα ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και αυτό θα συμβάλει στην ασφάλεια των καταθέσεων και ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταφέρει πολλά τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ η συμφωνία για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό θα συμβάλει και στην ανακούφιση του χρέους της Ελλάδας.

Όπως επισήμανε, θα πρέπει να επικροτήσουμε αυτή την εξέλιξη και δεν είναι εύκολο για τις 17 χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για την εφαρμογή μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών σε ένα τέτοιο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, προσθέτοντας ότι κυρίως στην περιφέρεια, πολλές τράπεζες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο αναδιαμόρφωσης με μη επαρκή κεφάλαια και με πάρα πολλά επισφαλή δάνεια. Ακόμη και εκτός περιφέρειας, υπάρχει ανάγκη να συρρικνωθούν ισολογισμοί, να μειωθεί η εξάρτηση από την χονδρική χρηματοδότηση και να βελτιωθούν επιχειρηματικά μοντέλα.

Στη συνέχεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι λόγω της ανεπαρκούς οικονομικής αναδιάρθρωσης, η νομισματική πολιτική ακολουθεί την τακτική των «περιστρεφόμενων ροδών». Σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπως σημείωσε, η πιστωτική ικανότητα έχει συρρικνωθεί κατά 5% από την έναρξη της κρίσης και το χτύπημα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων της παγκόσμιας οικονομίας σε διάφορες χώρες και οικονομικές ζώνες, σημειώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος τους ΔΝΤ και με την ευκαιρία της συνόδου θα κυκλοφορήσουν οι οικονομικές προβλέψεις του Ταμείου. Το μεγάλο ερώτημα, όπως είπε η κ. Λαγκάρντ, είναι να σταθεροποιηθεί σε γερή βάση η παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι «τα καλά νέα είναι ότι οι οικονομικές συνθήκες δείχνουν σημάδια βελτίωσης».

Σύντομη αναφορά έκανε και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αν και οι αριθμοί είναι μικροί σε σχέση με το μέγεθος της ευρωζώνης, εντούτοις το πρόβλημα είναι περίπλοκο και απαιτείται η επίλυση των προβλημάτων.

Τέλος, υποστήριξε ότι σε πάρα πολλές χώρες έχουν βελτιωθεί οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά δεν μεταφράζονται και σε βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων.

moneypost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook