Το νερό νεράκι ενδέχεται να πει το καλοκαίρι ο νομός Χανίων καθώς ήδη παρατηρείται μείωση της τάξεως του 30-40% των υδάτινων αποθεμάτων. Ειδικά τα επιφανειακά νερά δεν θα βοηθήσουν φέτος στην άρδευση καθώς έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανίων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του flashnews.gr (δείτε εδώ) που είχε αναδείξει πριν από λίγες ημέρες τον κίνδυνο λειψυδρίας για φέτος το καλοκαίρι.

Στη σύσκεψη έγινε λόγος για ανάγκη ενεργοποίησης της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων προκειμένου να ληφθούν μέτρα.

Πέρα από τον περιορισμό της σπατάλης, απαραίτητη κρίνεται η αναρρύθμιση πηγών της Αγιάς που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση μεγάλης ποσότητας νερού.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο γεωλόγος - εμπειρογνώμων Κώστας Βουτσινάκης, πρέπει να πιέσουν οι φορείς ώστε να προχωρήσουν έργα συλλογής επιφανειακών νερών και να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των αδειοδοτήσεων.

Ο ΟΑΔΥΚ έχει ήδη κατασκευάσει μια γεώτρηση στον ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου, η οποία αναμένεται να αδειοδοτηθεί τις επόμενες ημέρες.

Με την ηλεκτροδότησή της θα μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα με την προϋπόθεση όμως να βρεθούν πόροι για να συνδεθεί η γεώτρηση με τον ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου, ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Κολύμπας.

Φράγμα Βαλσαμιώτη

Οι κατ' επανάληψη υποσχέσεις για χρηματοδότηση του αγωγού δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής αντίκρισμα.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ Μάρκο Πατρελάκη, το σύστημα θα μπορεί να δεχτεί τα νερά χωρίς πλήρη λειτουργία και τα επιστάμενα έργα να απορροφούν μια μεγάλη υδάτινη ποσόστητα.