Έπειτα από επανειλημμένες οχλήσεις των νέων γεωργών, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, έστειλε σήμερα 12 Απριλίου 2013 επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρη, με θέμα την εκπαίδευση των νέων γεωργών.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων γίνονται αποδέκτες παραπόνων για τη μη αποπληρωμή των νέων γεωργών, οι οποίοι εντάχθηκαν σε πρόγραμμα εκπαίδευσής τους, το έτος 2009.

Στο Νομό Χανίων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 185 νέοι γεωργοί και ήδη έχουν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και έχουν καταθέσει φάκελο πληρωμής 122 από αυτούς, από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα. Μέχρι τον Ιούνιο θα καταθέσει φάκελο πληρωμής το σύνολο των νέων γεωργών (185 δικαιούχοι).

Το ποσό που αντιστοιχεί στην πληρωμή της δεύτερης δόσης του πριμ είναι περίπου 1.000.000 €. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους τους νέους γεωργούς και πραγματοποιείται από τον ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Από τους νέους γεωργούς μόνο 25 απ΄ αυτούς μπορούν να προωθηθούν τα δικαιολογητικά για πληρωμή, επειδή έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση που απαιτείται.

Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει θέσει το πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς, ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα και ΕΘΙΑΓΕ, αλλά όπως διαφαίνεται, λύση δεν μπορεί να δοθεί.

Στο Νομό Χανίων την ευθύνη για την υλοποίηση της εκπαίδευσης έχει το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς -ως μοναδική υπηρεσία των ενοποιημένων οργανισμών.

Είναι απαράδεκτο, οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΑΑΤ που έχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν τα σχετικά προγράμματα να μην το πράττουν και ως εκ τούτου να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων .

Κύριε Υπουργέ,

Η αγροτική παραγωγή δοκιμάζεται εξίσου με τους άλλους παραγωγικούς κλάδους της χώρας αλλά ταυτόχρονα είναι και από τους κλάδους που μπορεί να δώσει διεξόδους από την κρίση. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, προσφέροντας έγκαιρα κάθε οικονομική ενίσχυση στους νέους αγρότες, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οι περιστάσεις απαιτούν την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της εκπαίδευσής τους, και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Είμαι στην διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook