Δεν υπάρχουν πλέον πολλοί άνθρωποι που να μην έχουν ενσωματώσει έστω και μία «πράσινη» συνήθεια στη ζωή τους.

Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση είναι έντονα ορατή. Γι\’ αυτόν τον λόγο, εφαρμόστε απλές συμβουλές στην καθημερινότητά σας και στην περιποίησή σας, που θα  κάνουν καλό και σε σας και στο περιβάλλον. Διατηρείστε τη φρεσκάδα σας και υιοθετήστε ταυτόχρονα έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, μέσα από την περιποίηση του εαυτού σας. «Πρασινίστε» την ομορφιά σας, ξεκινώντας από αύριο!

1. Ψάξτε για οργανικά πιστοποιημένες σειρές προϊόντων

Η πιστοποίηση από αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς – όπως η Ecocert – στα καλλυντικά αποδεικνύει ότι περιέχουν φυσικά συστατικά σε ποσοστό που φτάνει κοντά στο 100% και τα φυτά που αποτελούν τα συστατικά στα προϊόντα αυτά είναι οργανικά καλλιεργημένα. Ακόμη είναι απαλλαγμένα από βλαβερές ουσίες και γενικά έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία παραγωγής οικολογική, με μειωμένα απόβλητα και λιγότερο αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.

2. Προμηθευτείτε δοχεία

Σκεφτείτε πόσα πλαστικά δοχεία σαπουνιού έχετε πετάξει μέχρι σήμερα, καθώς το σαπούνι για τα χέρια αναγκαστικά κάποια στιγμή τελειώνει. Εκατοντάδες. Γιατί να μην αγοράσετε ένα του γούστου σας, που θα διακοσμεί το μπάνιο σας και θα το κρατήσετε μόνιμα, ξαναγεμίζοντάς το όποτε χρειαστεί; Κάντε κάτι ανάλογο και με άλλα προϊόντα που χρησιμοποιείτε συστηματικά, προκειμένου να μειώσετε το πλαστικό στα απορρίμματά σας.

\"\"3. Ψάξτε τις ετικέτες

Αποφύγετε τα καλλυντικά και προϊόντα στις ετικέτες των οποίων θα βρείτε τοξικά συστατικά, όπως propylene glycol (προπυλενογλυκόλη), Α και B Υδροξέα (ΑΗΑ, ΒΗΑ, λακτικό και γλυκολυκο οξύ), τριαιθανολαμίνη (ΤΕΑ), parabens, φορμαλδεΰδη, triclosan κ.λπ. Η προπυλενογλυκόλη προέρχεται από τα έλαια πετρελαίου προκαλώντας δερματίτιδες, το triclosan δεν διαλύεται εύκολα στο περιβάλλον και αναμιγνύεται με άλλες χημικές ενώσεις δημιουργώντας ακόμη πιο τοξικά αποτελέσματα και η φορμαλδεΰδη που τη συναντάμε συχνά σε βερνίκια νυχιών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, κνησμό στα μάτια, αλλεργικά και ασθματικά σύνδρομα και άλλα συμπτώματα. Τα parabens παρ’ όλο που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής, εξακολουθούν να προκαλούν επιφυλάξεις στους ειδικούς. Προτιμήστε τα προϊόντα σας όσο πιο αγνά γίνεται, χωρίς αρώματα και χρώματα, προκειμένου να κάνετε καλό και στην επιδερμίδα σας και στο περιβάλλον.

4.  Κάντε έξυπνους συνδυασμούς

Μπορείτε να γλυτώσετε το περιβάλλον από απορρίμματα και ταυτόχρονα να κάνετε οικονομία. Πώς; Χρησιμοποιήστε ένα απλό conditioner μαλλιών αντί για κρέμα ξυρίσματος ή καφέ χοντρή ζάχαρη για πήλινγκ, την οποία μπορείτε να αναμείξετε με το αφρόλουτρό σας για απολέπιση σε όλο το σώμα. Μη στερηθείτε τα αγαπημένα σας προϊόντα, απλώς δείτε ποια μπορούν να σας εξυπηρετήσουν τριπλά: στην περιποίηση, στην τσέπη και στο περιβάλλον.

5. Αποφύγετε τα καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα

Πιθανόν να μην το γνωρίζατε, αλλά η μάσκαρα που φοράμε, για παράδειγμα, προκαλεί τύφλωση στα περισσότερα ζώα στα οποία δοκιμάζεται και οι συνθήκες στις οποίες γίνονται τα πειράματα είναι βασανιστικές. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να δοκιμαστούν τα προϊόντα (όπως π.χ. καλλιέργειες κυττάρων), τους οποίους ακολουθούν μεγάλες εταιρίες καλλυντικών, απέχοντας από την κακοποίηση ζώων, ενώ ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως, το Τζον Χόπκινς, έχει δημιουργήσει κέντρο που ερευνά αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους. Μπορούμε κι εμείς να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, αποφεύγοντας τα προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, τα οποία παρά τις απαγορεύσεις, θα πωλούνται ελεύθερα στην Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι το 2013.

Το μυστικό

Ξεκινήστε με μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές: ψάξτε για κρέμες σώματος που αντί για ορυκτέλαιο (το οποίο θα βρείτε με τις ονομασίες paraffin oil, paraffinum liquidum, paraffinum perliquidum, υγρή παραφίνη, ορυκτό έλαιο ή λευκό έλαιο) περιέχουν έλαιο από αβοκάντο. Το ορυκτέλαιο είναι μείγμα υδρογονανθράκων που προέρχονται από το πετρέλαιο.

οmorfamistika