Τα τεράστια οφέλη από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει να καρπωθεί το ελληνικό δημόσιο. Η διοίκηση του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αφού κατέγραψε για πρώτη φορά αναλυτικά τους τίτλους ακινήτων που κατέχει κάθε ταμείο αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη στην ενεργοποίηση του «στοιχειωμένου» για 2 χρόνια ιστότοπου www.periousia.gr.

Στόχος του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα δραστηριοποιηθεί στο realestate και θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει για λογαριασμό των ταμείων τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων τους με την ονομασία «Εστία».

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ηλεκτρονική ενιαία βάση ακίνητης περιουσίας (ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο). Κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση στη βάση, αλλά και σε κάθε μεταβολή που θα γίνεται στην ακίνητη περιουσία του υπουργείου, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Οικόπεδα, πολυώροφα κτίρια, αλλά και αγροτεμάχια που θα μπορούσαν να αποδίδουν στα ταμεία εκατομμύρια ευρώ μένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ στον αντίποδα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ προκειμένου να νοικιάσουν κτίρια και να τα επισκευάσουν (επ’ ωφελεία των ιδιοκτητών τους βεβαίως) για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 153 ερειπωμένα ακίνητα, χωρίς ωστόσο όλα να είναι αξιοποιήσιμα αυτή τη στιγμή, καθώς πολλά από αυτά λόγω της έλευσης του χρόνου έχουν υποστεί ζημιές.

Η τεράστια «προίκα» των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει χρόνια στα αζήτητα και κοστολογείται πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτή τη τεράστια περιουσία, τα έσοδα από μισθώσεις είναι μόλις 37 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι πολλά ακίνητα έχουν ενοικιαστεί σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μάλιστα, εκτιμάται ότι 2 στα 10 ακίνητα ούτε μισθώνονται ούτε ιδιοχρησιμοποιούνται.

Στον ιστότοπο θα βρίσκονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία των ακινήτων που διαθέτουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί με φωτογραφικό υλικό, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής ή ακόμη και αγοραστής να έχει πληρέστερη εικόνα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να είναι ιδιώτες ή άλλοι ασφαλιστικοί φορείς. Τα ταμεία να νοικιάζουν ακίνητα άλλων φορέων είτε δωρεάν, είτε με το μορφή χρησιδανείου, είτε με την καταβολή μικρού ποσοστού επί της αντικειμενικής περιουσίας του ταμείου.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, χαρακτηρίζουν το 2013 «έτος μετακόμισης», καθώς ήδη αναζητούνται σε όλη την Ελλάδα σε ποια ακίνητα υπάρχει χώρος συγκατοίκησης, σε ποια ακίνητα τελειώνει η διάρκεια μίσθωσης τους ώστε αν υπάρχει κάποιο άλλο ακίνητο κενό ιδιόκτητο ή άλλου ασφαλιστικού φορέα να μετακομίσουν, αλλά και σε ποια μισθώματα είναι απαραίτητο να γίνει εδώ και τώρα μείωση.

Τέλος στο «πάρτι» των υπέρογκων μισθωμάτων

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες ακίνητα παραμένουν στα ράφι με τα αζήτητα, ή άλλα νοικιάζονται αντί πινακίου φακής, τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν υπέρογκα ποσά σε μισθώματα.

Ήδη έχει ξεκινήσει η επαναδιαπραμάτευση ενοικίων με στόχο να μειωθεί το κόστος κατά 30% έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το ετήσιο κόστος που επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ και δαπανάται για την εκμίσθωση 835 κτιρίων σε όλη την χώρα, την στιγμή που περίπου το 30% κτιρίων που διαθέτουν τα ταμεία παραμείνει στα αζήτητα.

Μάλιστα εάν συνυπολογιστεί και η λειτουργική δαπάνη (λογαριασμοί, κοινόχρηστα, συντήρηση, φύλαξη) των κτιρίων, το κόστος αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο πέλεκυς πέφτει βαρύς ακόμη και σε συντάξεις που δεν τα 700 ευρώ.

Ο τρόπος που εκμεταλλευόταν την ακίνητη περιουσία τους τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή αφού το μόνο που έχει γίνει κατορθωτό είναι να καταγράφονται απώλειες εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ λόγω της κακής διαχείρισης.

Τρεις άξονες αξιοποίησης περιουσίας

Δρομολογούνται τρεις άξονες αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων από τους οποίους μπορούν να προκύψουν οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την μετεγκατάσταση σε ιδιόκτητα ακίνητα όλων των υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών που σήμερα στεγάζονται σε ακίνητα για τα οποία καταβάλλονται υψηλά μισθώματα. Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα μετεγκατάστασης σε ιδιόκτητο κτίριο, τότε θα τίθεται υπό διαπραγμάτευση το μίσθωμα ακινήτου. Μάλιστα ο κ. Βρούτσης από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του προχώρησε στην συγκρότηση Επιτροπής Μετεγκατάστασης τόσο των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε κτίρια όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες των καταργηθέντων φορέων ΟΕΚ και ΟΕΕ, όσο και του υπουργείου Εργασίας στην οδό Πειραιώς με στόχο την εξοικονόμηση ετησίως 800.000 ευρώ.

Ο δεύτερος άξονας προβλέπει την κατά τόπους συγχώνευση των διοικητικών λειτουργιών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Σε περιοχές δηλαδή που υπάρχουν τρία διαφορετικά κτίρια για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα συγχωνεύονται σε ένα και ει δυνατόν σε ιδιόκτητο ακίνητο. Ενώ σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν εξυπηρετούνταν κάποια από τις τρεις ομάδες ασφαλισμένων, αυτό θα γίνεται μέσω της νέας ενιαίας κτιριακής δομής.

Ο τρίτος άξονας αφορά στη δημιουργία ενός ενιαίου ιδιωτικού φορέα, στον οποίο θα μετέχουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της συγχώνευσης της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και την ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ.

Στόχος του φορέα θα είναι η ασφαλής και αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, τόσο των κινητών αξιών όσο και της ακίνητης περιουσίας τους.

Όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αλλά και τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούν, σε εθελοντική βάση, να αξιοποιούν τις υπηρεσίες αυτού του φορέα.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η συμμετοχή των διοικήσεων των οργανισμών σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση των αποθεματικών τους, προκειμένου να μην επαναληφθούν ζημιογόνες για τους ασφαλισμένους επιλογές όπως στην περίπτωση του PSI.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook