Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου που έχει ως βασικό κανόνα την αποπληρωμή των χρεών έως και σε 48 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία φάινεται πως έχει αποδεχθεί η τρόικα.

Ωστόσο, για τους φορολογούμενους με χρέη έως 5.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να υπερβαίνει τις 48 μετά από έγκριση του εφόρου.

Παράλληλα δεν θα υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης ανά μήνα με στόχο η ρύθμιση να είναι “ελκυστική” για όσους χρωστούν μικροποσά.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» δεν θα ασκείται ποινική δίωξη για οφειλές έως 10.000 ευρώ και θα χαρακτηρίζει ως μη εισπράξιμες αρχικές οφειλές έως 200 ευρώ, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.

Σήμερα για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων: αφενός τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, και αφετέρου να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις:

-Για χρέη πάνω από 50.000 ή 75.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση μόνο εάν την αίτηση συνυπογράφει λογιστής ο οποίος βεβαιώνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

-Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση ακινήτων ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών.

- Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Τα χρέη του 2013 θα υπαχθούν στην “πάγια ρύθμιση” η οποία προβλέπει εξόφληση τους σε 12 μηνιαίες δόσεις.

-Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους μπουν στη ρύθμιση τον πρώτο μήνα εφαρμογής της (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έως και τις 30 Ιουνίου) . Στη συνέχεια κάθε μήνας που περνάει θα μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων. Για παράδειγμα τον Ιούλιο οι δόσεις θα μειωθούν σε 47, τον Αύγουστο σε 46 και ούτω καθεξής.

- Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν ταχύτερα τις οφειλές τους. Δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει μπει στη ρύθμιση για 48 δόσεις αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα θα έχει έκπτωση (η επιστροφή θα δίνεται με την τελευταία δόση). Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται η μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων. Το ποσοστό μείωσης πέφτει στο 20% αν γίνει χρήση και των 48 δόσεων.

- Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες είχαν μπει κατά το παρελθόν σε ρυθμίσεις και σταμάτησαν να πληρώνουν.

- Το επιτόκιο υπερημερίας είναι 8.75%.

- Η υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά. Όσοι δεν συνεχίσουν την πληρωμή θα μπορούν στη συνέχεια να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση οφειλών.

newpost.gr