Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται ο σχεδιασμός του Δήμου Ηρακλείου, του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου για τη δημιουργία ενός «Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου» (open mall) που θα συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης. Για το θέμα επισκέφθηκαν σήμερα το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Η κ. Μανόλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης και ο εκπρόσωπος του Δήμου στην Επιτροπή για το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο κ. Νίκος Ματζαπετάκης. 

Η λειτουργία της αγοράς θα διευκολυνθεί από δράσεις και παρεμβάσεις που προωθεί ήδη ο Δήμος Ηρακλείου στα πλαίσια της ανάπλασης και της αναμόρφωσης του ιστορικού κέντρου. Ειδικότερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι σε πρώτη φάση προωθείται η ανάπλαση της Λεωφόρου Δικαιοσύνης και των οδών Ίδης, μικρής Έβανς και 1821 και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ανάπλαση της Λεωφ. Καλοκαιρινού και θα ακολουθήσουν και άλλες αναπλάσεις σε πλατείες τονίζοντας ότι «η κυκλοφοριακή μελέτη θα εφαρμοστεί πλήρως και στο κέντρο θα κυκλοφορούν μόνο ταξί και λεωφορεία προσφέροντας έτσι περισσότερο ελεύθερο χώρο στους πεζούς και τον άνθρωπο».

Επιπλέον ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός νέου πεζοδρόμου που θα ενώσει το κέντρο του Ηρακλείου με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου διά μέσω της οδού Γιαννίκου. «Η δημιουργία του Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου», δήλωσε ο κ. Κουράκης «δίνει τη δυνατότητα να αναζωογονηθεί το κέντρο, να υπάρξει ανταγωνισμός και να αναστραφεί η τάση ξενόφερτες εμπορικές αλυσίδες» . 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης δήλωσε ότι η Ανοικτή Αγορά θα ξεκινήσει από τις οδούς 1886, 1821 και Καρτερού και έπονται η οδός Ίδης, η Λεωφ. Καλοκαιρινού και η οδός Αγίου Μηνά. Ακόμη ο κ. Κουμαντάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει πίνακας, φυλλάδια ενώ ήδη υπάρχει και Αισθητική Μελέτη για χρωματισμούς κτηρίων. 

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Η κ. Μανόλης Αλιφιεράκης δήλωσε ότι η πόλη αλλάζει αν το θελήσουν όλοι μαζί και αυτό αποδεικνύεται από τη συνεργασία εμπόρων, Επιμελητηρίου και Δήμου για την αναβάθμιση του κέντρου και από εμπορικής πλευράς.