Στους 111 τόνους ανήλθαν οι ποσότητες κρέατος αλόγου που έφτασαν στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2011 και 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τα οποία ενημερώνεται η Βουλή με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Την ίδια ώρα τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων DNA που έγιναν σε 11 χώρες της ΕΕ δείχνουν ότι η Ελλάδα-μετά τη Γαλλία-εμφανίζει τα περισσότερα κρούσματα του διατροφικού σκανδάλου με κρέας αλόγου σε προϊόντα βοδινού κρέατος.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι κατά το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία. Κατά το 2012, έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα μέσα Μαρτίου μετά από ερωτήσεις βουλευτών για τους ελέγχους στα τρόφιμα και, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time- PCR (Real- Time Polymerase Chain Reaction) απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.

Για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ, λόγω του εύρους του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των πλαστών διευθύνσεων που είχαν δηλώσει οι επιχειρήσεις αυτές, έχει ζητηθεί η εισαγγελική και αστυνομική συνδρομή για την προσαγωγή των υπευθύνων των επιχειρήσεων αυτών, καθώς επίσης και η διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων στις επιχειρήσεις τους.

Ο κ. Χαρακόπουλος ενημερώνει επίσης ότι ζητήθηκε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες η άμεση εφαρμογή ελέγχων όχι μόνο στο βόειο κρέας, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας (κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος).

Επίσης, διαμορφώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων σχετικά με τη γνησιότητα/αυθεντικότητα προϊόντων που περιέχουν βόειο κρέας σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, σε συνέχεια και σχετικής σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρώτες στη λίστα Γαλλία και Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων εντός της ημέρας, ωστόσο σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, έκθεση προόδου της Επιτροπής από τις 9 Απριλίου δείχνει ότι στις 353 αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, τα 47 δείγματα βρέθηκαν θετικά.

Το διατροφικό αυτό σκάνδαλο στην Ευρώπη έπληξε την εμπιστοσύνη σε ορισμένους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων της ηπείρου, όπως και τις πωλήσεις των επεξεργασμένων ετοίμων γευμάτων και αύξησε τη ζήτηση βιολογικών προϊόντων.

Η έκθεση προόδου περιλαμβάνει ολοκληρωμένα στοιχεία για 11 χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, καθώς από τις 288 αναλύσεις οι 36 είχαν θετικά αποτελέσματα, ποσοστό 12,5%. Στη Γερμανία βρέθηκαν θετικά 29 δείγματα από τα 867 που ελέγχθηκαν.

Στη Βρετανία, όπου αλογίσιο κρέας έχει ήδη εντοπιστεί σε μπιφτέκια και άλλα προϊόντα εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της Tesco, 150 επίσημες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα θετικά αποτελέσματα για το επιβλαβές παυσίπονο φάρμακο φαινυλβουταζόνη, που χρησιμοποιείται για τα ζώα, στο πλαίσιο μιας δεύτερης σειράς αναλύσεων στην ΕΕ για το αλογίσιο κρέας που προορίζεται για κατανάλωση.

«Η παρουσία του φαρμάκου αυτού στη Βρετανία είναι ευρεία, αλλά κυρίως επειδή στη χώρα έχει ελεγχθεί κάθε άλογο που έχει σφαγιαστεί από το Φεβρουάριο. Συνεπώς οι αναλύσεις που έχουν γίνει είναι πολλές, πολύ περισσότερες από 800» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook