Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού και θα έχουν ελεύθερη είσοδο, με προαιρετική πάντα συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 19:30

Μια νέα σειρά συναντήσεων με τίτλο «Έξυπνες ιδέες, καλές πρακτικές» ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 18 Απριλίου, ώρα 19.30, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού. Οι συναντήσεις δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα της ζωής μας στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον, με στόχο να σκεφτούμε και να πράξουμε διαφορετικά.

Πρώτος προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Γιώργος Μοτάκης, μέλος του Τεχνικού-Εργαστηριακού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, που θα πλοηγήσει όσους έρθουν να μας συναντήσουν στους ελεύθερους πόρους του Διαδικτύου.

"Οι έντονες ανακατατάξεις που βιώνουμε δίνουν ένα νέο χάρτη ευκαιριών", λέει ο κύριος Μοτάκης. "Νέα δεδομένα, θεσμοί και εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να πλοηγηθεί στο νέο περιβάλλον και να πραγματώσει επιθυμίες ευκολότερα κι αποτελεσματικότερα από πριν. Ορισμένα πράγματα είναι πλέον αυτονόητα και δεδομένα. Νέες δομές και εργαλεία που ήδη διατίθενται ελεύθερα μπορούν αντίστοιχα να κάνουν άμεσα εφικτό ό,τι ακόμα θεωρούμε δύσκολο ή και αδιανόητο σχεδόν σε όλα τα πεδία της ζωής μας".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 20:30

Η ομάδα εθελοντών πολιτών του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη σας προσκαλεί στην προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας "Το αριστερό μου πόδι" (αγγλική παραγωγή του 1989, υποτιτλισμένη, σκηνοθεσία Τζιμ Σέρινταν, πρωταγωνιστεί ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις).
Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του Ιρλανδού Christy Brown, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους και συγγραφείς της ιρλανδέζικης λογοτεχνίας, ο οποίος έπασχε εκ γενετής από εγκεφαλική παράλυση και μπορούσε να ελέγχει μόνο το αριστερό του πόδι. Ωστόσο, χάρη στο πείσμα του, έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να ζωγραφίζει και να δακτυλογραφεί. Μια ταινία για τη ζωή, το γέλιο, τα θαύματα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 12:00

Ο Κοινωνικός Χώρος, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και το Νεανικό Πλάνο παρουσιάζουν την ταινία "Η ξύλινη κάμερα" (μια αγγλική-γαλλική-νοτιοαφρικανική συμπαραγωγή του 2003, υποτιτλισμένη, απευθύνεται σε εφήβους).
Σε μια πόλη κοντά στο Κέηπ Τάουν, μετά το τέλος του απαρτχάιντ, δυο παιδιά παίζουν στις σιδηροδρομικές γραμμές. Ένα τρένο περνά και από μέσα εκσφενδονίζεται το σώμα ενός νεκρού άντρα. Στο χέρι του κρατά ένα όπλο και μια κάμερα. Το ένα παιδί παίρνει το όπλο και το άλλο την κάμερα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 20:00

Ο Κοινωνικός Χώρος και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ του Νίκου Νταγιαντά "Little Land". Η ταινία βραβεύτηκε στο τελευταίο (15ο) Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τα βραβεία WWF για το περιβάλλον και Habitat ERT3 και αφηγείται την ιστορία του Θοδωρή, ενός νέου ανθρώπου που μετακομίζει μόνιμα στην Ικαρία. Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ μιλάει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Αμέσως μετά ο σκηνοθέτης Νίκος Νταγιαντάς και η συνεργάτιδά του, Ρέα Αποστολίδη, θα παρουσιάσουν το καινούριο project της Anemon Productions, "A Familly Affair", για την μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων, που γυρίζεται αυτήν την περίοδο σε Αυστραλία και Κρήτη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 18:00

Σας προσκαλούμε στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, με θέμα "Εφηβεία : Προκλήσεις και δυνατότητες στην αυγή μιας νέας κοινωνικής πραγματικότητας". Οι ομιλητές θα εστιάσουν στην ψυχολογία του εφήβου και θα σταθούν ιδιαίτερα στους εθισμούς των νέων και στο πώς αυτοί αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της σχολικής ζωής.