Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των ξενοδόχων η αλλαγή στη διαδικασία μίσθωσης αιγιαλών στους δήμους από ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, προς το υπουργείο Τουρισμού, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"...πέραν του ότι θα παραδίδεται μία εγγυητική επιστολή ( θεμιτό ) θα υπάρχει διαγωνισμός για την μίσθωση των παραλιών μπροστά από ξενοδοχειακές μονάδες.

Μάλιστα ο νομοθέτης, θεωρεί ότι από τη στιγμή που υπάρχει παλαιός αιγιαλός ανάμεσα στην παραλία και το ξενοδοχείο, τότε το ξενοδοχείο δεν θεωρείται όμορο στην παραλία, πράγμα που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να μισθώσει την παραλία μπροστά από μία ξενοδοχειακή μονάδα με δραματικά αποτελέσματα για τα ξενοδοχεία.

Δεδομένου ότι μία τέτοια εξέλιξη εκτός του ότι θα δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να βγουν εκτός τουριστικού χάρτη , αφού δεν θα μπορούν να πουλήσουν το βασικότερο προϊόν , ήλιο και θάλασσα.

Δυστυχώς, όμως μετά από αυτή την καταστροφική απόφαση για τα ξενοδοχεία, ο νομοθέτης έχει επιπλέον  αποφασίσει η απόσταση ανάμεσα στις μισθωμένες παραλίες να είναι 100 μ. η μία από την άλλη, κάτι πρωτόγνωρο για οποιαδήποτε τουριστική χώρα.

Δηλαδή, τιμωρούνται οι ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν παλαιό αιγιαλό, κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλη την Κρήτη και συγχρόνως όταν στις τουριστικές περιοχές τα ξενοδοχεία είναι όμορα, κάποιοι θα διαθέτουν υπηρεσίες στις παραλίες και άλλοι όχι".