Επτά αλλοδαποί εργάτες εξακολουθούν να νοσηλεύονται – ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση- στα νοσοκομεία του Πύργου και της Πάτρας, φέροντας τραύματα από τους πυροβολισμούς που δέχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του Πύργου νοσηλεύονται τέσσερα άτομα, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι είναι ελαφρά τραυματισμένοι και παραμένουν για προληπτικούς λόγους.

Οι έρευνες

Όσον αφορά τις έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των τριών Ελλήνων που εμπλέκονται στην υπόθεση του τραυματισμού των αλλοδαπών εργατών, συνελήφθη στην περιοχή της Πηνείας ένας 38χρονος, εναντίον του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 38χρονος φιλοξένησε το βράδυ της Τετάρτης για κάποιες ώρες δύο από τους τρεις \’Ελληνες που αναζητούνται, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στην Αστυνομία.

Επίσης, η Αστυνομία εξακολουθεί να λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή για την αποφυγή τυχόν νέων επεισοδίων.

Στο μεταξύ, σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στη Νέα Μανωλάδα, αλλοδαποί εργάτες από το Μπαγκλαντές που τραυματίστηκαν καταθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες. Όπως αναφέρουν, χθες το απόγευμα περίμεναν να πληρωθούν, αλλά αντί να πάρουν χρήματα, οι εκπρόσωποι του εργοδότη τούς ζήτησαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Όταν οι εργάτες αρνήθηκαν, τότε οι Έλληνες άρχισαν να τους πυροβολούν. Σύμφωνα, πάντα, με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, ο εργοδότης τούς οφείλει δεδουλευμένα έξι μηνών.

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης, όταν περίπου 200 εργάτες στα φραουλοχώραφα συγκεντρώθηκαν, για να ζητήσουν τα δεδουλευμένα. Οι τρεις επιστάτες τους απάντησαν αρνητικά και τους είπαν να επιστρέψουν στα χωράφια, όμως οι αλλοδαποί αρνήθηκαν. Στην συνέχεια, οι επιστάτες έφυγαν και επέστρεψαν μετά από λίγο με κυνηγετικά όπλα, με τα οποία άνοιξαν πυρ κατά των αλλοδαπών, τραυματίζοντας 28 άτομα.

Έλεγχοι του ΣΕΠΕ

Ο υπουργός Εργασίας, Γι­άν­νης Βρούτσης, έδωσε κατεπείγουσα εντολή στον ειδικό γραμμα­τέα ΣΕΠΕ Μιχάλη Κανδαράκη να στείλει στην περιοχή κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Σε μήνυμά του ο υπουργός αναφέρει: «Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση.

» Η νομιμότητα στην αγορά εργασίας και η τήρηση των νόμων είναι αδιαπραγμάτευτη.

» Άλλωστε, έχω κατ\’ επανάληψη τονίσει ότι η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα.

» Ήδη, με εντολή μου, επιλαμβάνεται του θλιβερού περιστατικού η Επιθεώρηση Εργασίας.

» Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να αναμιχθεί στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η οικονομική αστυνομία».

Επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της την άμεση απόδοση ευθυνών η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος.

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι «στη Μανωλάδα και ειδικότερα στις καλλιέργειες φράουλας έχει δημιουργηθεί ένα εργασιακό καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου» και ζητά την τιμωρία «όσων \’στραγγαλίζουν\’ ακόμη και τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και βουλιάζουν με την εισφοροδιαφυγή τα ασφαλιστικά ταμεία».

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook