Τη σύσταση και λειτουργία σώματος ειδικών διαμεσολαβητών για τις αιτήσεις του ν. 3869/2010 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων....» στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, θα προβλέπει ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, που έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να αποσταλεί άμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης με τη λειτουργία του θεσμού της διαμεσολάβησης - που στις ευρωπαϊκές και όχι μόνον χώρες εφαρμόζεται από πολλές δεκαετίες με μεγάλη επιτυχία στις ιδιωτικές διαφορές - προσδοκά σε ταχεία εκδίκαση των αιτήσεων του ν. 3869/2010 που κατά δεκάδες χιλιάδες έχουν σωρευθεί στα Ειρηνοδικεία της χώρας, στα μεγαλύτερα των οποίων ο προσδιορισμός αυτών των αιτήσεων γίνεται πλέον μετά από τέσσερα χρόνια μετά.

Έτσι, το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι με το νέο αυτό θεσμό να υπάρξει άρση του σημερινού ασφυκτικού αδιεξόδου και της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη συσσώρευση τεράστιου όγκου αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία, που πλέον έχει λάβει τη μορφή της αρνησιδικίας.

Η ειδική αυτή διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση και απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του είναι υποχρεωτική και θα διενεργείται από διαμεσολαβητές δικηγόρους με ειδική κατάρτιση στη διαδικασία αυτή. Το οικονομικό κόστος του προσφεύγοντος στη διαμεσολάβηση οφειλέτη θα είναι ελάχιστο, την όλη διαδικασία της χαρακτηρίζει η αμέσοτητα, η απλότητα και η ταχύτητα, ο δε επιταγχανόμενος με αυτήν εξώδικος συμβιβασμός, έχει την ισχύ της δικαστικής απόφασης. Μάλιστα, για όσο διάστημα θα διαρκεί η διαδικασία της διαμεσολάβησης «παγώνουν» τα καταδιωκτικά μέτρα κατά του οφειλέτη.

Στη διαμεσολάβηση θα υπαχθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις, στις οποίες τυχόν χορηγηθείσα από το δικαστήριο αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη διατηρείται, όπως και η δικάσιμος που ο τελευταίος έχει λάβει. Αν αυτή αποβεί ατελέσφορη, ο οφειλέτης μπορεί στη συνέχεια να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, ενώ για τις εκκρεμείς αιτήσεις η δικαστική διαδικασία, μετά την αποτυχία του συμβιβασμού μπορεί κανονικά να συνεχιστεί


protothema.gr