Κάποιος είχε γράψει ότι όποιος οικονομολόγος δεν έκανε καριέρα στις επενδυτικές τράπεζες (Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merill Lynch, Morgan Stanley) τα τελευταία 20 χρόνια μάλλον δεν έπαιρνε πολλές στροφές. Το κρατάμε γιατί φαίνεται να μην είναι λάθος. Εκτός και αν ο Τόμσεν έχει βαλθεί να μας τρελάνει.

Ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα δεν εργάστηκε ποτέ σε επενδυτικές τράπεζες. Μπήκε στο ΔΝΤ το 1982 και εργάζεται από τότε εκεί, κατά προτίμηση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Την Παρασκευή βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και είπε πολλά και ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων αποκάλυψε και ότι η τρόικα δεν είχε εγκρίνει ποτέ τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank.

Το ενδιαφέρον σημείο ωστόσο ήταν αλλού, ο Τόμσεν είπε, ότι η τρόικα δεν είναι αρνητική στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα υπάρξουν μέτρα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Ποιανού αποτελέσματος; Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μαυραγάνης για το πεντάμηνο, προκύπτει ότι η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων από την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης ήταν μόλις 102 εκατ. Ευρώ.

Ωστόσο η κατανάλωση έπεσε από 1,8 δισ. λίτρα στα 567 εκ. και άρα τα έσοδα από το ΦΠΑ ήταν μειωμένα κατά 60% περίπου, από τα 432 εκ. ευρώ το πεντάμηνο 2011/12 στα 175 εκ. ευρώ το 2012/13. Η υστέρηση από το ΦΠΑ ήταν της τάξης των 257 εκ. ευρώ και άρα η καθαρή δημοσιονομική απόδοση του μέτρου ήταν 102 – 257 = -155 εκ. ευρώ.

Για ποια ισοδύναμα μιλάει εδώ ο Τόμσεν; Για μέτρα που δημιουργούν ισοδύναμα ελλείμματα; Αν αυτό εννοεί, είναι πολύ απλό, η κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τις κατώτερες συντάξεις κατά 155 εκ. ευρώ. Και, μεταξύ μας, οποιοδήποτε στέλεχος επενδυτικής τράπεζας από την πρώτη ματιά στα νούμερα θα συνιστούσε στην κυβέρνηση όχι μόνο να καταργήσει την εξίσωση κίνησης και θέρμανσης, αλλά να μειώσει και τον ΕΦΚ κατά 50%, μπας και βγάλει του χρόνου τα σπασμένα.

Στο ΔΝΤ βέβαια δεν σκέπτονται έτσι, δεν είναι πειρατές των αγορών, είναι θεσμικοί, δηλαδή το βλέπουν γραφειοκρατικά. Κάτω από τον κωδικό Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έχουν βάλει ένα κουτάκι που λέει +500 εκ ευρώ για το 5μηνο 2012/13, 2013/14 κτλ. ως το 2016. Το κουτάκι είναι φετίχ. «βρείτε μου τα 500 εκ ευρώ από αλλού» αυτό τους παραγγέλνει ο Τόμσεν.

Τη συνέχεια την ξέρουμε. Ο Στουρνάρας κάτι θα σκεφτεί, ο Κουβέλης θα εκνευριστεί, ο Βενιζέλος θα λέει ότι κανείς δεν του είπε τίποτε. Η κυβέρνηση θα γίνει μύλος. Στον επόμενο έλεγχο που θα επανεξεταστεί το θέμα κάποιος νέος φόρος θα μας προκύψει, αν μάλιστα η εφαρμογή του προγράμματος δεν πηγαίνει σύμφωνα με το γράμμα, μην αποκλείσετε να μας ζητήσουν και τα 398 εκ. που δεν εισπράχθηκαν το 2012/13.

Ο φόρος θα παραμείνει, γιατί τίποτε δεν μπορεί να αποδώσει πια έτσι εύκολα μισό δις. Πιθανόν όμως τον Οκτώβριο, το αργό να είναι ακριβότερο στις διεθνείς αγορές…

newpost.gr/Θέμης Δαγκλής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook