Να κερδίσει το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής καλείται το οικονομικό επιτελείο, με το σχέδιο νόμου να περιλαμβάνει τον νέο τρόπο ελέγχου των επιτηδευματιών, το νέο ποινολόγιο αλλά και νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Αυτό, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, θα πρέπει να ψηφιστεί έως τον Μάιο, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης του Ιουνίου από την τρόικα.

Δεν είναι τυχαίο ότι αύριο καταφθάνουν στην Αθήνα και πάλι τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, για να ελέγξουν εάν έχουν γίνει οι απαιτούμενες αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αλλά ταυτόχρονα και εάν προωθούνται οι διαδικασίες για αλλαγές στη φορολογική διοίκηση που αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει το νέο της \”οπλοστάσιο\”, που θα στηρίζεται πρωτίστως στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, στη χρησιμοποίηση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές, αλλά και στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που θα δίνει ανά πάσα στιγμή στον ελεγκτικό μηχανισμό το προφίλ όλων των φορολογουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεύτερο βασικό προαπαιτούμενο αποτελούν, φυσικά, οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, στις οποίες θα περιληφθεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2014, ενώ, αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας, με τις αλλαγές στο καθεστώς υποβολής των δηλώσεων και είσπραξης του ΦΠΑ, τις νέες ρυθμίσεις χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την οριζόντια μείωση κατά 15% του \”χαρατσιού\” της ΔΕΗ.

Το περιουσιολόγιο θα περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν να δηλώσουν καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία (Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

Έτσι, στο εξής, οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και ο εισπρακτικός μηχανισμός, στις περιπτώσεις που εντοπίζει φοροφυγάδες, θα μπορεί να προχωρά άμεσα στην άμεση δήμευση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Ειδικότερα, τα περιουσιακά στοιχεία όλων των φορολογουμένων, οι τραπεζικές καταθέσεις και όλες οι δαπάνες μπαίνουν άμεσα στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου για τον υπολογισμό των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, αλλά και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

Προς την κατεύθυνση άλλωστε αυτή, αλλά και για να κλείσει όλα τα παράθυρα διακίνησης μαύρου χρήματος, στο νομοσχέδιο με το πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να μειωθεί το όριο, που είναι σήμερα 1.500 ευρώ, πάνω από το οποίο απαιτείται για τις συναλλαγές χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών, στα 500 ευρώ, αν και υπάρχει πρόταση το εν λόγω όριο να πέσει στα 300 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μελετούν την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών όχι μόνο με κάρτες πληρωμών, αλλά και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών.

Μία από τις βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να γνωρίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ποιοι αποδίδουν εμπρόθεσμα και ποιοι οφείλουν το ΦΠΑ, αφού σήμερα ένας στους πέντε υπόχρεους δεν υποβάλλει δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2012 ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν υπέβαλε περιοδική δήλωση ΦΠΑ, αφού από τους συνολικά 5.319.711 υπόχρεους, τελικά δηλώσεις υπέβαλαν οι 4.140.911 υπόχρεοι.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και άμεσα θα θεσπιστούν κίνητρα για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς καταργείται η υποχρέωση άμεσης καταβολής ποσοστού 40% του οφειλομένου φόρου, αφού θα γίνονται δεκτές και δηλώσεις με την πληρωμή μόνο 10 ευρώ, θα καταργηθούν οι τρεις δόσεις αποπληρωμής, αλλά «ατύπως» θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού έως και σε τέσσερις δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα, αφού μετά το τετράμηνο θα ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά των οφειλετών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.).

Η κυβέρνηση προχωρά σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπου αυτό χρειάζεται, με σκοπό να συνεισφέρουν στα βάρη περισσότεροι, αλλά και να κατανέμεται το βάρος δικαιότερα, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωσή του.

Για παράδειγμα, στη φορολογία εισοδήματος εντάσσονται, από το 2014, οι αγρότες, ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να εκπίπτουν το ΦΠΑ, όπως οι άλλες κατηγορίες που ασκούν μια δραστηριότητα, αλλά και να εξυγιανθεί η διακίνηση των προϊόντων.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook