Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε στο Εφετείο ο Άκης Τσοχατζόπουλος για την έναρξη της πολύκροτης δίκης για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας.

Η μεταφορά από τον Κορυδαλλό έγινε με τρεις κλούβες, καθώς εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο εδώλιο κάθονται άλλοι 18 συγκατηγορούμενοί του. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη μεταφέρθηκαν χωρίς να φορούν χειροπέδες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Δεν προσήλθαν στο δικαστήριο, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και η πρώην σύζυγός του, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους του. Στην αίθουσα του Εφετείου δε θα περάσουν τηλεοπτικές κάμερες.

Όλοι τους κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετέχοντας στην εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μίζες εκατομμυρίων, στο παρασκήνιο των συμβάσεων για τα οπλικά συστήματα ΤΟR-M1 και τα γερμανικά υποβρύχια. Το ποσό του \’\’μαύρου χρήματος\’\’ που έχει εντοπιστεί ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως το Δημόσιο ζητά ένα εκατομμύριο ευρώ, ως αποζημίωση, από κάθε κατηγορούμενο.

Σύσσωμοι οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζητούν να αποβληθεί η πολιτική αγωγή από τη δίκη με το επιχείρημα ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα για τις μίζες και μένει αυτό για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγουρόπουλος, έκανε δηλώσεις μετά τη διακοπή της πολύκροτης, \’\’καρφώνοντας\’\’ τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: \’\’Καταθέσαμε ακόμη μια φορά κατάλογο των ματρύρων στο δικαστήριο, καλώντας όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, της εποχής εκείνης, αυτούς τους οποίους υπέγραψαν τις κρίσιμες αποφάσεις. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει αρκετά. Νομίζω πως έχουν τη δυνατότητα όλοι ανεξαιρέτως να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου και να καταθέσουν τι γνωρίζουν για αυτή την περίφημη υπόθεση.\’\’

Ο Τσοχατζόπουλος ζήτησε ως μάρτυρες υπεράσπισης Σημίτη-Παπανδρέου-Βενιζέλο

Ως μάρτυρες υπεράσπισής του, πρότεινε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και μέλη του ΚΥΣΕΑ των επίμαχων περιόδων, καθώς και τρεις πρώην αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.

Ο πρόεδρος Χρ. Κατσιάνης εκφώνησε τα ονόματα των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Βάσως Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλου, Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Ρωμαίου, Αθ. Τζογάνη, Μαν. Παραγιουδάκη και Ν. Κρυονερίτη, ως προτεινόμενους μάρτυρες από τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην υπουργό.

Όλοι οι μάρτυρες ήταν απόντες.

Το δικαστήριο έχει διακόψει τη διαδικασία, ενώ ο πρόεδρος ενημέρωσε όλους τους παρόντες μάρτυρες των κατηγορουμένων να αποχωρήσουν, καθώς η σημερινή ημέρα θα αναλωθεί σε διαδικαστικά ζητήματα.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Κατσιάνης αυτήν την εβδομάδα δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός όσο και η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γγ Εξοπλισμών και «δεξί χέρι» του \’Ακη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα, ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Ορατιος Μελάς, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης. Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσουν οι Σπυρίδων Χατζηνικολάου, Γιώργος Κωνσταντάτος, Φωτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ\’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι \’\’τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ\’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου\’\’.

Η δίκη διεξάγεται στην Αίθουσα τελετών του Αρείου Πάγου και αναμένεται να διαρκέσει 3-4 μήνες καθώς προηγείται η ανάγνωση του ογκώδους παραπεμπτικού βουλεύματος.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook