\”Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί ευκολότερα από το Κουρδικό\”, σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα \”Χουριέτ\”.

\”Ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός και έμπειρος πρωθυπουργός που μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Για αυτό, λέω, ότι θα πρέπει να ελπίζουμε ότι ο Ερντογάν θα μπορέσει να λύσει και το Κυπριακό. Πιστέψτε με, ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό με πολύ λιγότερη προσπάθεια από αυτήν που καταβάλει για το Κουρδικό\”, λέει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει στη συνέντευξή του ότι το Κυπριακό δηλητηριάζει για δεκαετίες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημειώνει ότι \”η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να παραβλέψει την Κύπρο\”.

\”Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία βιώσιμη λύση\”.

\”Η Κύπρος ήταν πάντα το υπογάστριο της Τουρκίας. Αυτό το συζήτησα πολλές φορές και με τον Οζάλ και αποδεχόταν ότι η Κύπρος είναι μία αδυναμία της Τουρκίας και ήθελε να βρεθεί λύση\”, είπε στην εφημερίδα ο πρώην πρωθυπουργός.

\”Τώρα πλέον, η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο, για τη λύση. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, αλλά η Τουρκία έχει τη δύναμη\”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός \”μπορεί να πείσει τους Τουρκοκύπριους\” και προσθέτει ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, κ. Αναστασιάδης \”είναι ένας λογικός πολιτικός\”, που παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα μπορεί να γίνει ένας εποικοδομητικός διαπραγματευτής.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι τα προβλήματά μας στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν μόνο με το Διεθνές Δίκαιο.

\”Οι δύο χώρες συμφώνησαν, πριν από κάποιο διάστημα, να μεταβούν στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας\”, λέει και καταλήγει λέγοντας ότι \”δε γνωρίζω που βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες που γίνονται. Ελπίζω να λυθεί το ταχύτερο δυνατό\”.

Η απόδραση την περίοδο της δικτατορίας

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, λεπτομέρειες για την απόδρασή του από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

\”Για να μη συλληφθώ και πάλι από την Χούντα, αποφάσισα να φύγω από τη χώρα. Ο μοναδικός δρόμος ήταν να περάσω το Αιγαίο και να φθάσω στην Τουρκία. Βρήκα ένα αλιευτικό σκάφος, των 10 μέτρων, για να μπορέσω να φύγω, αλλά βέβαια κάνοντας το σχέδιο αυτό, έπρεπε να συμβουλευθώ την τουρκική κυβέρνηση. Γνώριζα από παλιά, τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Τσαγλαγιανγκίλ.

Έστειλα μήνυμα στον Τσαγλαγιανγκίλ, με έναν από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, που ήταν πριν από τη Χούντα. Είπα ότι επιθυμώ να μεταβώ στην Τουρκία, αλλά παρακάλεσα αυτό να τηρηθεί μυστικό. Όταν έλαβα από τον Τσαγλαγιανγκίλ την απάντηση «Ευχαρίστως», βγήκα στο δρόμο. Βγήκα μόνος μου, με εκείνο το αλιευτικό σκάφος, που είχα κανονίσει, τη νύχτα της 15ης Αυγούστου.

Ο καιρός ήταν πολύ άσκημος. Κάτω από εκείνες τις καιρικές συνθήκες, έζησα την πρώτη και τελευταία εμπειρία μου, του καπετάνιου. Έστω δύσκολα, κατόρθωσα να φθάσω στον Τσεσμέ. Αναζήτησα τον Τσαγλαγιανγκίλ από τη Σμύρνη. Εκείνος μου είπε να μείνω εκεί που βρίσκομαι και να περιμένω. Μετά από λίγο διάστημα, ήρθαν άντρες της μυστικής αστυνομίας, με πήραν και με συνόδευσαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Εκεί με πήγαν στο Χίλτον και με άφησαν. Μόλις μπήκα στο δωμάτιό μου, χτύπησε το τηλέφωνο. Ανησύχησα και σκέφτηκα, άραγε ποιος να μου τηλεφωνά, διότι το ήξερα πως η ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα με ακολουθούσε. Και πάλι όμως σήκωσα το τηλέφωνο και ηρέμησα όταν άκουσα τη φωνή του Τσαγλαγιανγκίλ. Μου είπε ότι με περίμενε στη βεράντα του ξενοδοχείου για να πιούμε καφέ. Εκείνη η συνάντηση ήταν για μένα άκρως σημαντική. Μιλήσαμε για πολύ σημαντικά θέματα.

Για να μη με γνωρίσουν οι δημοσιογράφοι, τη δεύτερη μέρα, με οδήγησαν σε ένα μικρό ξενοδοχείο, στο Βόσπορο, σε απόσταση 30 χλμ από το κέντρο της πόλης. Και αργότερα, όταν έφθασε ο καιρός, με έκρυψαν μεταξύ του πληρώματος αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών και επιβιβάστηκα στο αεροπλάνο για τη Γενεύη. Το σκάφος με το οποίο ήρθα στο Τσεσμέ, το έστειλαν πίσω στην Ελλάδα. Η Τουρκική κυβέρνηση διαχειρίστηκε τόσο καλά το θέμα αυτό, ώστε κανένας δε ζημιώθηκε\”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

news247.gr από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook