Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Κρήτης συνυπογράφουν ανακοίνωση με την οποία κάνουν λόγο για αποκλεισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το περιφερειακό συνέδριο με θέμα το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, που θα γίνει την Τρίτη 23 Απριλίου με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Την Τρίτη 23 Απριλίου, με ευθύνη της Περιφέρεια Κρήτης και του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, διοργανώνεται στο ξενοδοχείο «Κάντια Μάρις», παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, το περιφερειακό συνέδριο για τη νέα προγραμματική περίοδο του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020.

Το συνέδριο διεξάγεται μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά εσπευσμένες, χωρίς την ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών ώστε να διεξαχθεί ένα γόνιμος διάλογος σχετικά με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του νησιού την αμέσως επόμενη περίοδο σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη, οικονομικά και πολιτικά συγκυρία, για την χώρα.

Το συνέδριο, όμως, γίνεται και υπό συνθήκες αποκλεισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις εργασίες του, καθώς δεν δόθηκε σε κανένα εκπρόσωπό της, χρόνος και χώρος για να εκφράσει τις ιδέες και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Η κίνηση αυτή, η οποία ειρήσθω εν παρόδω αγνοεί και την βούληση των πολιτών της Κρήτης που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε πρώτο κόμμα σε όλους τους νομούς της στις τελευταίες εκλογές, αναδεικνύει δυστυχώς τον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια αντιλαμβάνεται το δικαίωμα εκφοράς λόγου γύρω από ζητήματα ανάπτυξης, και πως αντιλαμβάνονται την Αυτοδιοίκηση και το δημοκρατικό προγραμματισμό γύρω από ζητήματα υψίστης σημασίας για τη δημοκρατία, στο βαθμό που αφορούν όλους τους πολίτες και που δε διαφέρει καθόλου από την ιδιοκτησιακή αντίληψη των κυβερνητικών κομμάτων.
Εμείς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εις ένδειξη διαμαρτυρίας και αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τις εργασίες του συνεδρίου, ως θεατές και ακροατές, επιλέξαμε να απέχουμε από αυτό, καθώς θεωρούμε ότι ο ρόλος του χειροκροτητή δεν αρμόζει στον προβλεπόμενο από τους δημοκρατικούς θεσμούς ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο να ελέγχει, να επικρίνει και να αντιπροτείνει στους χειρισμούς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Οι υπογράφοντες/ουσα βουλευτές/ης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κρήτης
Δερμιτζάκης Κώστας
Διακάκη Μαρία
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Ξανθός Ανδρέας
Σταθάκης Γιώργος