Με γραπτή παρέμβασή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μριάς ενημέρωσε τους 311 βουλευτές των υπολοίπων 46 υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και τον περιορισμό των δικαιωμάτων του Οικομενικού Πατριαρχείου.

Η συζήτηση αφορούσε σχετική Έκθεση για την Τουρκία σε σχέση με την συμόρφωσή της προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση "ο Νότης Μαριάς που ήταν ένας εκ των δύο Ελλήνων Βουλευτών που είχαν εγγραφεί στη λίστα των 36 ομιλητών ήταν 23ος στη σειρά, πλην όμως το Προεδρείο περάτωσε τη συζήτηση δίνοντας το λόγο μόνο στους πρώτους 17 ομιλητές. Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο της ομιλίας του.

Στο κείμενο της ομιλίας του ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες που τηρούν τα υπόλοιπα κράτη τα οποία επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε στους Ευρωπαίους βουλευτές ότι η Τουρκία παράνομα έχει καταλάβει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατηρεί στο νησί στρατό κατοχής αποτελούμενο από 40.000 άνδρες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και μέχρι σήμερα αρνείται το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Επίσης η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της πολιτική κατά της πατρίδας μας διατηρώντας σε ισχύ την απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στς 12 μίλια σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλλασας του 1982.

Επίσης ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε ότι η γείτονα παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ελληνική μειονότητα που κατοικεί στην ίμβρο και στην Τένεδο και ζήτησε να λειτουργήσει ελληνικό δημοτικό σχολείο στην Ίμβρο.

Επίσης κατήγγειλε την Τουρκία γιατί δεν σέβεται τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απαγορεύει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και την απόκτηση νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καταπατά τα περιουσιακά δικαιώματα του Πατριαρχείου και δεν αναγνωρίζει τον τίτλο «Οικουμενικό Πατριαρχείο»".