Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην παραχώρηση της χρήσης του αεροδρομίου Χανίων «Γ.Δασκαλογιάννης» σε ιδιώτες, εκφράζουν σε ανακοινώσεις τους η Ένωση Ξενοδόχων καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων επισημαίνει την ραγδαία ανάπτυξη που έχει το αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια, εκφράζει ανησυχία για ανακοπή της ανάπτυξης και προσέλκυσης τουριστών από ενδεχόμενη αύξηση των τελών και τονίζει πως το αεροδρόμιο Χανίων δεν απορροφά πόρους από το κράτος.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων εκφράζει και έντονη διαμαρτυρία για την φημολογούμενη δημιουργία εμπορικού κέντρου από τους ιδιώτες που θα αναλάβουν το αεροδρόμιο, κάτι που θα καταστρέψει την τοπική οικονομία.

Ακολουθούν και οι δύο ανακοινώσεις.

Η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων

Η Ένωση Ξενοδόχων νομού Χανίων, με αίσθημα ευθύνης στηρίζει απόλυτα και ομόφωνα την πρόσφατη απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και όλων των δημάρχων του Νομού μας, για την αποφυγή ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων.

Είναι άξιον απορίας πως σε ένα νησί όπου προσπαθούμε να πετύχουμε ισομερή ανάπτυξη, πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ένα αεροδρόμιο, δηλαδή των Χανίων, ενώ τα άλλα δύο θα παραμείνουν στο υπάρχον καθεστώς, δηλαδή θα μπορούν να έχουν μια ευέλικτη και χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, εν αντιθέσει με ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο μοιραία θα αυξήσει τα τέλη του (όπως όλοι μας γνωρίζουμε στην περίπτωση του αερολιμένα Ελευθερίου Βενιζέλου και τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν).

Μετά από πολλές και συντονισμένες προσπάθειες αρκετών ετών, έχουμε καταφέρει το αεροδρόμιο των Χανίων, να αρχίσει να προσελκύει τον αριθμό πτήσεων που αξίζει στο νομό μας έχοντας παράλληλα την δυνατότητα να διπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων, ενώ εντός ολίγων μηνών, προβλέπεται να ξεκινήσει η επέκταση του αεροσταθμού, ώστε να καταστεί ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγάλα αεροδρόμια της χώρας.

Με την ιδιωτικοποίηση του, φοβόμαστε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το τραγικό λάθος του διεθνή αερολιμένα Ελευθερίου Βενιζέλου ο οποίος κατατάσσεται στα πιο ακριβά αεροδρόμια στην Ευρώπη. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει το τέλος της αναπτυξιακής προοπτικής του αερολιμένα Χανίων, τη σταδιακή μείωση του εισερχόμενου τουρισμού (ο οποίος παρέχει άμεσα και έμμεσα περίπου το 75% με 80% του εισοδήματος που παράγετε στα Νομό Χανίων) και την απώλεια σημαντικών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες πιθανόν να επιλέξουν λόγο ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής να δημιουργήσουν την επόμενη βάση τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ή άλλων προορισμών.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικές συνέπειες όσον αφορά την ανεργία στον Νομό Χανίων. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Αερολιμένας Χανίων είναι από τους λίγους αερολιμένες στη Ελλάδα που με την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική, παρουσιάζει θετικό πρόσημο στον ισολογισμό του και άρα δεν απορροφά πόρους από τον προϋπολογισμό τη γενικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα συνεισφέρει θετικά στο ισοζύγιο.

Τελειώνοντας λοιπόν, θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να ανακληθεί η προκήρυξη για το αεροδρόμιο των Χανίων, να παραμείνει στο ίδιο καθεστώς με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, δηλαδή δημόσιου χαρακτήρα, αφού οι συνέπειες από μια τέτοια πιθανή εξέλιξη θα είναι δραματικές και μη αναστρέψιμες.”

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

“O Εμπορικός σύλλογος Χανίων μετά από δημοσιεύματα που φέρνουν την είδηση της ενοικίασης του αεροδρομίου των Χανίων και σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη δημιουργία Εμπορικού πάρκου έξω από αυτό, αντιδρά και τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον κάθε είδους απόφασης που μπορεί να πλήξει την τοπική οικονομία και τις εμπορικές επιχειρήσεις την τόσο κρίσιμη αυτήν περίοδο.

Δεν ήμασταν ποτέ αντίθετοι σε ανάπτυξη θέσεων εργασίας αλλά είναι γνωστό ότι η δημιουργία εμπορικού πάρκου δεν θα ευνοήσει καθόλου την τοπική κοινωνία ούτε θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας καθώς μόνο οι πολυεθνικές θα έχουν την δυνατότητα να εγκατασταθούν εκεί και μεγάλο μερίδιο που καταναλώνεται σήμερα στην τοπική αγορά θα μεταφερθεί προς το εμπορικό πάρκο. Έτσι θα έχουμε ένα ακόμα πλήγμα στο μικρομεσαίο έμπορα και την χαριστική βολή στο τοπικό εμπόριο με απώλεια θέσεων εργασίας και κλεισίματα περισσοτέρων καταστημάτων.

Οι τοπικές επιχειρήσεις δεν αντέχουν έναν νέο, δυνατό ανταγωνιστή όπως το συγκεκριμένο εμπορικό πάρκο και η Χανιώτικη οικονομία δεν αντέχει έναν νέο τρόπο «διαφυγής» των χρημάτων της εκτός Κρήτης.

Επίσης ξέρουμε πως ο τουρισμός είναι ίσως το τελευταίο «χαρτί» στα χέρια της Χανιώτικης κοινωνίας και οι εταιρείες low cost που με τόσο κόπο ήρθαν στα Χανιά πρέπει με κάθε τρόπο να μείνουν.

Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να υφίσταται συνεχώς το πλέον κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον και φοβόμαστε ότι αυτό μπορεί να διαταραχτεί με την ενδεχόμενη αύξηση των τελών αεροδρομίου στην περίπτωση της παραχώρησης του αεροδρομίου.

Θεωρούμε λοιπόν χρέος μας να αντισταθούμε με κάθε τρόπο και με όλη μας την δύναμη σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της τουριστικής μας δύναμης και για αυτό κάνουμε έκκληση σε όλους τους φορείς που μπορούν να συμβάλουν για την προάσπιση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας,

να δώσουν μάχη ώστε να κρατηθούν όρθιες οι τοπικές επιχειρήσεις και οι προσπάθειες που έγιναν για να έρθουν στα Χανιά οι low cost εταιρείες, να μην πάνε χαμένες.

Τέλος καλούμε τους τοπικούς βουλευτές να προασπίσουν τα συμφέροντα της Χανιώτικης κοινωνίας και να αντιταχθούν με κάθε τρόπο σε αποφάσεις που θα προκαλέσουν ζημία σε αυτήν.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook