Συγκλονίζουν τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στην ΕΣΗΕΑ. Μετανάστες σχεδόν το σύνολο των θυμάτων, η συντριπτική πλειοψηφία φοβάται να μιλήσει. Έξαρση της αστυνομικής βίας κατά μεταναστών.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ανακοίνωσε την Τετάρτη τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την καταγραφή περιστατικών βίας με ρατσιστικό κίνητρο όπως καταγράφηκαν από τα μέλη του Δικτύου κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012.

Μόνο κατά την περίοδο αυτή, το δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας κατέγραψε 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας. Από αυτά. τα 151 αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες ενώ σε 3 περιπτώσεις τα θύματα ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, ένας Ρουμάνος, 1 Βούλγαρος και ένας Έλληνας.

Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενωμένων Αφγανών Ελλάδας, Ρεζά Γκολαμί και μέλος της ομάδας εργασίας του Δικτύου για νομικά ζητήματα που αφορούν το ρατσιστικό έγκλημα.

Οι καταγραφές έγιναν βάσει των οικειοθελών μαρτυριών των θυμάτων.

Που καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά βίας

O επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, παρουσίασε τα θλιβερά στοιχεία.

Από τα 154 θύματα που καταγράφηκαν: 149 άντρες, 5 γυναίκες, 27 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας για τους άντρες, 24,5 έτη για τις γυναίκες. 24 εθνικότητες. Νομικό καθεστώς: 44 σε άσυλο, 4 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, 79 χωρίς χαρτιά ή υπό καθεστώς απέλασης. Λόγος επίθεσης, κυρίως η καταγωγή από άλλη χώρα.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook