Σάλος επικρατεί τις τελευταίες δύο ημέρες στη γειτονική Ιταλία που πασχίζει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς δημοσιεύματα στον Τύπου θέλουν τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, να έχει πέντε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο δικηγόρος του Γκρίλιο κατηγόρησε την εφημερίδα «Ιl sole 24 ore» ότι δημοσίευσε «συκοφαντικές κατασκευές» της πρώην συζύγου του υπουργού, Λίζα Λοβενστάιν, με την οποία δίνει σκληρή δικαστική μάχη για διαζύγιο.

Η εφημερίδα είχε επικαλεστεί δήλωση της πρώην συζύγου του Γκρίλο ότι , ο υπουργός, χρησιμοποίησε χρήματα από έναν από τους offshore λογαριασμούς του για την αγορά πολυτελούς διαμερίσματος σε ακριβή συνοικία της Ρώμης, το οποίο φέρεται να κόστισε 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο απερχόμενος υπουργός από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι όλοι οι λογαριασμοί του έχουν δηλωθεί στις φορολογικές του δηλώσεις και ρίχνει ευθύνες στην πρώην σύζυγό του, ενώ από το γραφείο του δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις του για τα έτη 2003-2005 που δείχνουν ότι έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι, ενώ η περιουσία του έχει μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στην Ιταλία από το 2004.

Η αγορά του ακινήτου από τον Γκρίλι είχε ήδη ελεγχθεί το Δεκέμβριο, όταν το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει πως ο υπουργός δήλωσε στο εθνικό κτηματολόγιο ότι πλήρωσε λίγο περισσότερα από ένα εκατ. ευρώ γι' αυτή, παρά το γεγονός ότι έλαβε δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την αγορά.

Ο Γκρίλι πρόκειται να αποχωρήσει από το υπουργείο καθώς αναμένεται σύντομα ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, με τον οποίο θα τερματισθεί το πολιτικό αδιέξοδο που διαρκεί ήδη οκτώ εβδομάδες. Όμως οι κατηγορίες φέρνουν σε δύσκολη θέση τον άνθρωπο ο οποίος είχε προχωρήσει πρόσφατα σε καταστολή της φοροδιαφυγής.

iefimerida.g