Στο ΕΣΠΑ έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ο δήμος Ρεθύμνης προκειμένου με κάθε τρόπο να μπορέσει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια για να προχωρήσει άμεσα στην εκτέλεση έργου που έχει να κάνει με τις λιμενικές υποδομές.

Η αναβάθμιση του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης αποτελούν έργα ζωτικής σημασίας για το Ρέθυμνο, το οποίο φιλοδοξεί να επενδύσει στον τομέα της κρουαζιέρας και να πάρει μερίδιο από την πίτα του προγράμματος, έχοντας ήδη δει στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα του όμορου δυτικού νομού.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού μέσω της κρουαζιέρας εκτιμάται ότι θα δώσει νέα πνοή και θα αποτελέσει ισχυρή τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία, για αυτό και η αναβάθμιση της λιμενολεκάνης του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα οι υποδομές υποδοχής κρουαζιερόπλοιων βρίσκονται στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου.

Αν και τα χρήματα για την Περιφέρεια Κρήτης που αντιστοιχούν σε λιμενικά έργα από το ΕΣΠΑ είναι λίγα, και σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν μόλις τα 22 εκ. ευρώ, καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για να εξασφαλιστούν το δυνατόν περισσότεροι πόροι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αναβάθμιση της λιμενολεκάνης του Ρεθύμνου.

Τη Δευτέρα στην Περιφέρεια Κρήτης μάλιστα πραγματοποιείται σχετική σύσκεψη με τους δημάρχους του νησιού και τους προέδρους των Λιμενικών Ταμείων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα ένταξης λιμενικών έργων στο πρόγραμμα.

«Υπάρχει ένα μέτρο του ΕΣΠΑ που θα ανοίξει και αφορά σε λιμενικά έργα. Πρόκειται για 22 εκ. ευρώ και αφορούν έργα υποδοχής, έργα υποδομής των λιμένων. Ανάλογα με τα χρήματα που θα διατεθούν στο Ρέθυμνο, θα διεκδικήσουμε το έργο που αφορά στη λιμενολεκάνη με όλο μας το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην κρουαζιέρα και σε έργα υποδομής που θα καταστήσουν εφικτή την άφιξη μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο Ρέθυμνο.

Έχουμε ήδη στα χέρια μας ένα βασικό μάστερ πλαν από τη μελέτη που έχουμε κάνει για τη μαρίνα και αφορά στη χωροθέτηση και στο όραμα των δραστηριοτήτων που θέλουμε να αναπτυχθούν στη λιμενολεκάνη καθώς βρισκόμαστε στη φάση της προμελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αναλόγως το ποσό που θα μας αντιστοιχεί θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε ένα κομμάτι του έργου» είπε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μίνως Αλεφαντινός.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η μαρίνα του Ρεθύμνου μπορεί να υποδεχτεί κρουαζιερόπλοια 190 μέτρων και ο στόχος είναι μέσω του έργου υποδομής να καταστεί εφικτό να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια 300 μέτρων.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου έχει επανειλημμένως ενημερώσει τον περιφερειάρχη Κρήτης για την αναγκαιότητα ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί άμεσα, σημειώνοντας την καθοριστική του σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου. Ο κ. Αρναουτάκης στη διάρκεια συσκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και αφορούσαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Ρέθυμνο θα μπορέσει να εξασφαλίσει ένα μερίδιο από την πίτα που αναλογεί στην Κρήτη, κάτι που εκτενέστερα και αναλυτικά θα συζητηθεί στη σύσκεψη της Δευτέρας.

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook