Την έντονη αντίδραση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) και τοπικών συλλόγων λογιστών έχει προκαλέσει η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή διάταξη που εξισώνει τους φοροτεχνικούς – λογιστές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τους απόφοιτους λυκείου.

Η τρόικα έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού, ώστε να είναι θέμα της κάθε επιχείρησης και του κάθε επιτηδευματία ή φυσικού προσώπου η επιλογή του ατόμου που θα παρακολουθεί φορολογικά την εταιρεία. Στη βάση αυτή η Κυβέρνηση κατήρτισε σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία μειώνει σε 2 από 4 σήμερα τις Τάξεις των Λογιστών – Φοροτεχνικών και δίδει το δικαίωμα τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (Α’ Τάξη) και σε αποφοίτους λυκείου εφόσον έχουν εξαετή επαγγελματική εμπειρία ως λογιστές φοροτεχνικοί κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας Β’ Τάξης.

Σημειώνεται πως σήμερα οι κατατασσόμενοι στη Δ’ Τάξη φοροτέχνες – λογιστές απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), έχουν δικαίωμα τήρησης κάθε είδους λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες επιτηδευματιών τηρούντων βιβλία Α’ καθώς και επιτηδευματιών τηρούντων βιβλία Β’ κατηγορίας, των οποίων τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ. Αντιστοίχως οι κάτοχοι άδειας Α΄ Τάξης έχουν δικαίωμα υπογραφής ισολογισμών απεριόριστου ύψους. Δηλαδή οι απόφοιτοι λυκείου θα μπορούν πλέον να υπογράφουν για υποθέσεις ανεξαρτήτως ακαθάριστων εσόδων κάτι που μέχρι σήμερα μπορούσαν να κάνουν μόνον οι κάτοχοι άδειας άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ, τμήματος λογιστικής.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ενημέρωσε αργά χθες το απόγευμα βουλευτές μέλη του για τις επικείμενες αλλαγές και αντιπρότεινε στην Κυβέρνηση ο απόφοιτος λυκείου να κατατάσσεται στη Β’ Τάξη εφόσον έχει 10 χρόνια προϋπηρεσία ή 8 χρόνια προϋπηρεσία εάν είναι απόφοιτος επαγγελματικού λυκείου . Ωστόσο, δεν θα προάγεται ποτέ στην Α’ Τάξη. Οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κατατάσσονται απευθείας στην Β’ Τάξη και θα προάγονται στην Α’ Τάξη μετά από 4 έτη για όσους έχουν αποφοιτήσει από ΑΕΙ και σε 6 έτη όσοι έχουν πτυχίο ΤΕΙ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών θεωρεί πως με την απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπονται τα δεδομένα της άσκησης του επαγγέλματός των λογιστών προς το χειρότερο με την είσοδο σε αυτό ανθρώπων χωρίς επιστημονικές γνώσεις και ειδικές τεχνικές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα ίδια τα έσοδα του Κράτους , αφού κάθε μη ειδήμων θα χρήζει εαυτόν Λογιστή – Φοροτεχνικό και θα προσδιορίζει μηδενικό ύψος προς απόδοση φόρων, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Οι φοροτέχνες υποστηρίζουν πως η επιχειρούμενη αλλαγή φέρνει μεγάλη αναταραχή στις τάξεις τους σε μια περίοδο που αυτοί ασχολούνται με το κλείσιμο ισολογισμών και τη σύνταξη και υποβολή δηλώσεων Νομικών και Φυσικών Προσώπων, με αποτέλεσμα να αποδιοργανωθεί το σύστημα και αυτό να έχει επίπτωση στην όλη λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook