Με την πρόταση του εισαγγελέα έδρας ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δίκης ενός από τα τέσσερα κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκαν πέρυσι τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Δημήτρης Νάιντος πρότεινε κατά περίπτωση για διάφορα αδικήματα την ενοχή των τριών αδελφών που είναι οι βασικοί κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών, ενώ πρότεινε την ενοχή ακόμη 16 κατηγορουμένων -από το σύνολο των 24.

Πρόκειται για μέλη της σπείρας, που είτε είχαν ενεργό συμμετοχή στη δράση της είτε είχαν περιφερειακούς ρόλους. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι ένας αστυνομικός, ο οποίος, κατά την εισαγγελική πρόταση, «στρατολογούσε» άτομα, τους έδινε οδηγίες και συμμετείχε στις εκβιάσεις, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων για τους οποίους ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν αθώοι είναι η μητέρα των τριών φερόμενων ως «εγκεφάλων» του κυκλώματος.

Κατά την πολύωρη αγόρευσή του, ο κ. Νάιντος περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αναφέρθηκε στις εκβιάσεις που υφίσταντο οι ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών (σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική). «Ήταν τακτική κάθε καταστηματάρχη να πληρώνει για την ''προστασία'' του μαγαζιού του», είπε επικαλούμενος τη σχετική κατάθεση που έδωσε ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Αντώνης Κανάκης.

Έκανε δε αναφορά και στα υπόλοιπα τρία κυκλώματα που λειτουργούσαν παράλληλα στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ''νύχτα'' κυριαρχούνταν από τέσσερις ομάδες».

Μάλιστα, επισήμανε την περίπτωση γνωστού επιχειρηματία ο οποίος φέρεται να έπεσε στα «νύχια» άλλης σπείρας και αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. «Η επιλογή (των θυμάτων) ήταν είτε να πέσουν από το μπαλκόνι είτε να κάνουν καταγγελία στην Αστυνομία. Ήταν αδιανόητο να μείνει ένα μαγαζί χωρίς προστασία. Γιατί άραγε; Ο λόγος ήταν η απειλή ότι αν δεν συνδεθείς με κάποια ομάδα θα υποστείς τις συνέπειες» τόνισε.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 13 Μαΐου, οπότε το λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Το δικαστήριο ζήτησε να παραστούν μέχρι το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας οι μάρτυρες κατηγορίας που στις καταθέσεις τους ανασκεύασαν τα όσα είχαν πει προανακριτικά, καθώς ενδέχεται να κινηθεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για ψευδορκία.

Στο μεταξύ, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον βασικού κατηγορουμένου στην παραπάνω υπόθεση υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης δύο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από προ ημερών καταγγελίες που απηύθυνε ο πρώτος σε βάρος τους.

iefimerida.gr