Στην απομάκρυνση χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις τους βάσει προσωρινών διαταγών δικαστηρίων και εξακολουθούν να αμείβονται από το ελληνικό Δημόσιο, στόχευε η ρύθμιση που αποσύρθηκε τελικώς από το πολυνομοσχέδιο και αφορούσε την κατάργηση έκδοσης προσωρινών διαταγών από τα Μονομελή Πρωτοδικεία.

Οι συμβασιούχοι διαδηλώνουν σήμερα στο Σύνταγμα.

Φάμπρικα μονιμοποιήσεων

Σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, μόνο στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.000 συμβασιούχοι οι οποίοι απασχολούνται και μισθοδοτούνται βάσει προσωρινών διαταγών που θα ισχύσουν πιθανώς για 4-5 χρόνια, δηλαδή μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή τους.

Πανελλαδικά ο σχετικός αριθμός εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 10.000. Οι συμβασιούχοι, εκμεταλλευόμενοι την παρατεταμένη χρονική ισχύ των προσωρινών διαταγών, όταν τελικώς συζητείται η κύρια προσφυγή τους στα δικαστήρια, διεκδικούν μονιμοποίηση, λέγοντας ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Αποσύρθηκε η διάταξη με βέτο Ρουπακιώτη

Ζητούμενο από τη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να επανέλθει με άλλη διατύπωση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά το Πάσχα, είναι η απομάκρυνση ακριβώς αυτών των 10.000 συμβασιούχων που παραμένουν βάσει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων στο Δημόσιο και μισθοδοτούνται κανονικά, παρά το ότι η σύμβασή τους έχει λήξει.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που τελικώς αποσύρθηκε, οι προσφεύγοντες θα οδηγούνταν εκτός Δημοσίου και δεν θα αμείβονταν μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή. Οπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στη ρύθμιση που αποσύρθηκε: «Δεν επιτρέπεται με την προσωρινή διαταγή να διατηρείται σε ισχύ έννομη σχέση η οποία λύθηκε ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τροποποιήθηκε, ούτε να επιτραπεί η συνέχισή της». Η ρύθμιση περιελάμβανε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις αλλά και ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου είχε συζητηθεί η κύρια υπόθεση και εκκρεμούσε η έκδοση απόφασης.

Τι άλλο προέβλεπε η ρύθμιση Μανιτάκη

Η νομοθετική ρύθμιση Μανιτάκη προέβλεπε ότι θα απολύονταν αμέσως όσοι συμβασιούχοι απασχολούνταν με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις ή ασφαλιστικά μέτρα εάν δεν είχαν προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης για το επόμενο στάδιο εκδίκασης των υποθέσεών τους.

Η διάταξη ουσιαστικά «καταργούσε» την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων, γεγονός που αποτέλεσε το σημείο τριβής στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου τελικά αποφασίστηκε να κατατεθεί εκ νέου η νομοθετική ρύθμιση με ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συνομολογούν ότι θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο καθεστώς της επ΄ αόριστον απασχόλησης των συμβασιούχων μέσω των προσωρινών διαταγών και των ασφαλιστικών μέτρων. Για τον λόγο αυτόν προσανατολίζονται να συμπεριλάβουν στη νέα νομοθετική ρύθμιση, αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της εκδίκασης των υποθέσεων στους 6 μήνες και για όσους εργάζονται σήμερα με αυτό το ιδιότυπο καθεστώς, αλλά και για όσους υπαλλήλους προσφύγουν στο μέλλον.

Κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι η απομάκρυνση των συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα, με τη διάταξη που εισηγήθηκε ο Α. Μανιτάκης θα συνέβαλλε ουσιαστικά στη μεταρρύθμιση του κράτους αλλά και στην επίτευξη των μνημονιακών στόχων, αφού θα συνυπολογίζονταν στις 4.000 αποχωρήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2013.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook