Έπειτα από 22 χρόνια οι Σομαλοί ενδέχεται να αρχίσουν και πάλι να λαμβάνουν επιστολές από το εξωτερικό, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ταχυδρομική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ένα ακόμα βήμα για τον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης της χώρας μετά την εμφύλια σύρραξη.

Οι προκλήσεις που έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει η χώρα ώστε να επανέλθει στην παγκόσμια ταχυδρομική κοινότητα είναι πολλαπλές: δεν υπάρχουν ταχυδρομεία, μόνο οι κεντρικοί δρόμοι έχουν ονόματα και τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν αρίθμηση.

Σε αυτά τα «απλά» προβλήματα θα πρέπει να προστεθεί ο συνεχιζόμενος αγώνας κατά των ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της υπαίθρου, αλλά και οι πειρατές που λυμαίνονται τις ακτές της χώρας.

Είναι σαφές ότι το έργο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU), της υπηρεσίας του ΟΗΕ που συντονίζει τις ταχυδρομικές πολιτικές μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού, δεν θα είναι εύκολο.

Σε ανακοίνωσή της, η UPU δηλώνει, πάντως, ότι οι διεθνείς ταχυδρομικές υπηρεσίες ενδέχεται να λειτουργήσουν ξανά στη Σομαλία μέσα στους επόμενους μήνες.

Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Σομαλίας Αμπντουλάχι Χίρσι υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας» με τα ταχυδρομεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Ντουμπάι, έτσι, θα καταστεί ο βασικός κόμβος για την αλληλογραφία με προορισμό τη Σομαλία.

Η UPU, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε η συνεργασία αυτή, ανέφερε ότι οι 192 χώρες του ΟΗΕ θα μπορούσαν να αρχίσουν και πάλι να στέλνουν γράμματα στη Σομαλία όταν ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Περίπου 2 εκατομμύρια Σομαλοί ζουν στο εξωτερικό και τα 9,9 εκατομμύρια των Σομαλών εντός της χώρας εξυπηρετούνται σήμερα από ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο ταχυδρομικό δίκτυο.

Το 1991, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος, υπήρχαν στη Σομαλία 100 ταχυδρομεία.

Ο εκπρόσωπος της UPU Ρεάλ Λεμπλάν είπε ότι οι αρχές ίδρυσαν ένα ταχυδρομείο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ώστε να εξυπηρετούνται ταχυδρομικά η κυβέρνηση, οι πρεσβείες ξένων χωρών και τα πανεπιστήμια.

Ο Χίρσι παραδέχτηκε ότι η χώρα του θα χρειαστεί βοήθεια για να ανασυστήσει το ταχυδρομείο.

«Ζητάμε κάθε είδους βοήθεια, αφού θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν» φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της UPU.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters