Το κίνημα των αντικαθεστωτικών στην Υεμένη αρνείται τον διάλογο με τις αρχές της Σαναά, τον οποίο πρότειναν οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου με στόχο την αποχώρηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των διαδηλωτών που έχουν στρατοπεδεύσει στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Δεν μας αφορά καμία διευθέτηση στην οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και δεν ανταποκρίνεται στην βασική μας διεκδίκηση: την πτώση του καθεστώτος και των συμβόλων του», τόνισε ο Αντελ αλ-Ράμπι, ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών που πραγματοποιούν καθιστή διαμαρτυρία στη Σαναά από τις 21 Φεβρουαρίου.

«Δεν δεχόμαστε την εκμετάλλευση της επανάστασης μας», πρόσθεσε ο Ράμπι, ο οποίος ισχυρίζεται πως «μιλά εξ ονόματος όλων των νεαρών διαδηλωτών» στη Σαναά, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Υεμένης.

Οι μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) που επαναλαμβάνουν από χθες Κυριακή τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες στην κρίση της Υεμένης, ζήτησαν από τον Σάλεχ να παραχωρήσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Μετά τη συνάντηση στο Ριάντ των υπουργών Εξωτερικών τους, οι έξι χώρες μέλη του CCG κάλεσαν την κυβέρνηση Σάλεχ και την αντιπολίτευση να συναντηθούν στην σαουδαραβική πρωτεύουσα για να συζητήσουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Το σχέδιο του Συμβουλίου προβλέπει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας της οποίας θα ηγείται η αντιπολίτευση και θα αναλάβει την επεξεργασία ενός συντάγματος και την διεξαγωγή εκλογών.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση χαιρέτισε από την πλευρά της την προσφορά του CCG. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τα αποτελέσματα της υπουργικής συνόδου του CCG», δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ο Μοχάμεντ Καχτάνε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook