Ανοικτό ενδεχόμενο να υποβάλει η κυβέρνηση αίτημα προς την τρόικα για να λάβει τη δόση του β΄τριμήνου ύψους 3,2 δισ. ευρώ από το δάνειο της τρόικας, χωρίς μάλιστα να γίνει αξιολόγηση, άφησε τη Μ.Τρίτη στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα θα ζητήσει και την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου (4,2 από την Ευρωζώνη και 1,8 από το ΔΝΤ).

Συνεπώς, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ικανοποιητικά, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η χώρα μας θα έχει λάβει συνολικά 9,2 δισ. ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

Η δόση των 4,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup, στη συνάντηση της 13ης Μαΐου. Προς τα τέλη του μήνα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα αανάψει το πράσινο φως για τα 1,8 δισ. ευρώ που του αναλογούν από τη δόση.

Στις 20 Μαΐου λήγουν ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

«Δεν προκύπτει θέμα νέας αξιολόγησης» φέρεται να είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά και συνεπώς δεν έχει συζητηθεί με την τρόικα.

Προϋπόθεση για να τεθεί αυτό το αίτημα θα είναι η κάλυψη των προαπαιτούμενων του δεύτερου τριμήνου, σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα για τα 3,2 δισ. ευρώ, τότε η δόση αναμένεται περί τα μέσα του καλοκαιριού και οι ταμειακές ανάγκες θα καλυφθούν με εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Μ. Δευτέρα, το EuroWorking Group ενέκρινε την καταβολή της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.


in.gr