Επιδρομή στη Συρία πραγματοποίησε την Πέμπτη ή την Παρασκευή στη Συρία με στόχο να πλήξει κτίριο όπου φυλάσσονταν εξοπλισμοί που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είπε αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί και μετέδωσαν αργά χθες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλιο.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ φέρεται να δήλωσε σε δημόσια παρέμβασή του ότι το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία. «Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία την χθεσινή νύχτα», δήλωσε ο Γκράχαμ σε δείπνο που διοργανωνόταν για τη συγκέντρωση χρημάτων, σύμφωνα με τον ιστότοπο ενημέρωσης Politico.

«Οι αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέτασαν εμπιστευτικά δεδομένα που δείχνουν ότι το Ισραήλ πολύ πιθανώς πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή την περίοδο από την Πέμπτη έως την Παρασκευή», μετέδωσε από την πλευρά του το CNN, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC που επικαλείται επίσης αμερικανούς αξιωματούχους, «ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν την Παρασκευή το βράδυ ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίθεση που έπληξε το εσωτερικό της Συρίας».

Η ισραηλινή επίθεση δεν φέρεται ωστόσο να είχε στόχο εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται χημικά όπλα, σύμφωνα με το CNN, που μετέδωσε επίσης ότι κατά την περίοδο στην οποία διεξήχθη η επιχείρηση, οι ΗΠΑ είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες που έδειχναν ότι ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από τον Λίβανο.

Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι η επιδρομή είχε πιθανώς στόχο συστήματα εκτόξευσης χημικών όπλων.

Σύμφωνα με το NBC, «ο βασικός στόχος του Ισραήλ ήταν ένα φορτίο με όπλα που προορίζονταν για τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου».

Ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι είπε ότι «δεν ήταν ενήμερος για οποιαδήποτε επίθεση». Στην Ιερουσαλήμ, στρατιωτική εκπρόσωπος είπε «δεν σχολιάζουμε τέτοιου είδους αναφορές». Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον είπε: «δεν σχολιάζουμε τις αναφορές αυτές αλλά μπορούμε να πούμε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αποτρέψει τη μεταφορά χημικών όπλων ή τέτοιου είδους όπλων μέσω του συριακού καθεστώτος σε τρομοκράτες, κυρίως στην Χεζμπολάχ του Λιβάνου».

Το εβραϊκό κράτος συχνά δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ισραήλ είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη μιλώντας με υπαινιγμούς μιας αεροπορικής επιχείρησης στα τέλη Ιανουαρίου εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία, προκαλώντας την οργή του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του χθες βράδυ πως δεν προβλέπει προκαταβολικά να στείλει αμερικανούς στρατιώτες στο συριακό έδαφος, αν αποδειχτεί ότι το καθεστώς κατέφυγε στη χρήση χημικών όπλων.

Την προηγουμένη, οι ΗΠΑ δια του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, είπαν για πρώτη φορά δημόσια ότι εξετάζουν την περίπτωση να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες. Η Ουάσινγκτον μέχρι σήμερα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια και όχι όπλα στους αντάρτες.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook