Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπερασπίζεται τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έναντι επικρίσεων για τη δημοσιονομική λιτότητα προερχόμενων κυρίως από τη Γαλλία και τη νότια Ευρώπη. Και η ίδια η Κομισιόν, ανέφερε, αντιμετωπίζεται ως «κήρυκας της λιτότητας» στον ευρωπαϊκό Νότο.

«Για αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία ή στην Πορτογαλία, δεν φταίει η κα Μέρκελ ή η Γερμανία. Όλοι πρέπει να σκουπίζουμε μπροστά από την πόρτα μας. Υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν» τόνισε ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

«Οι αποφάσεις στους κόλπους του Eurogroup λαμβάνοναι πάντα ομοφώνως. Είναι εντελώς άδικο να εμφανίζονται μέτρα ότι δήθεν επιβλήθηκαν από μία μόνο χώρα ή ένα μόνο θεσμό. Είμαι κι εγώ θύμα αυτών των αποπειρών, με κάνουν κι εμένα αποδιοπομπαίο τράγο» δήλωσε ο συντηρητικός Πορτογάλος.

«Η κρίση αυτή και τα προβλήματα που την συνοδεύουν δεν είναι το αποτέλεσμα της γερμανικής πολιτικής ή το σφάλμα της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβολικής πολιτικής δαπανών, έλλειψης ανταγωνιστικότητας και ανεύθυνης δράσης στης χρηματοπιστωτικές αγορές» πρόσθεσε.

Ο Μπαρόζο συνέχισε πλέκοντας το εγκώμιο της συντηρητικής καγκελαρίου: «Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων προς τη Γερμανία και τη στάση της. Και δεν φοβάμαι να το πω δημοσίως: η καγκελάριος Μέρκελ είναι με βεβαιότητα μία, αν όχι η, ηγετική προσωπικότητα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, που καταλαβαίνει καλύτερα αυτό που συμβαίνει».

«Επενδύει πολύ χρόνο και ενέργεια στο ευρωπαϊκό σχέδιο, θα επιθυμούσα να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για όλους τους άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων» δήλωσε.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό