Το συντηρητικό κόμμα Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και το αδελφό βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) υπέστησαν πτώση, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό τους των τελευταίων επτά μηνών, σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, έπειτα από ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο οποίο εμπλέκεται ένας σημαίνων υποστηρικτής της κυβερνητικής παράταξης και τις καταγγελίες σε βάρος της CSU περί νεποτισμού.

Το ποσοστό των CDU/CSU έπεσε τρεις εκατοστιαίες μονάδες εν σχέσει με εκείνο που καταγραφόταν έναν μήνα νωρίτερα, μειούμενο στο 37%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την εφημερίδα Bild am Sonntag.

Τον Απρίλιο ένας από τους πιο δημοφιλείς παράγοντες του αθλητισμού στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, αποκάλυψε πως ομολόγησε εθελοντικά στις αρχές ότι προέβαινε σε φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση της Μέρκελ εκτέθηκε, στο πλαίσιο της έρευνας που ακολούθησε, σε επικρίσεις ότι αντιμετωπίζει με χαλαρότητα παράγοντες της δημόσιας ζωής οι οποίοι φοροδιαφεύγουν.

Ο Χένες θεωρείται πιστός υποστηρικτής της CSU και διατηρούσε στενή προσωπική σχέση με την ίδια την Μέρκελ.

Με πέντε μήνες να απομένουν ως τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές και τις τοπικές εκλογές στην Βαυαρία, η Μέρκελ και η ηγεσία της CSU αποπειρώνται τις τελευταίες ημέρες να αποστασιοποιηθούν από τον Χένες, αν και οι Χριστιανοκοινωνιστές αντιμετωπίζουν επίσης επικρίσεις για την διαγωγή ορισμένων δικών τους στελεχών.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CSU στην βαυαρική κρατιδιακή βουλή παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, παραδεχόμενος ότι είχε προσλάβει τη σύζυγό του ως γραμματέα του, με παχυλό μισθό, εκμεταλλευόμενος ένα νομικό παραθυράκι. Το ίδιο έπρατταν πολλοί ακόμη Βαυαροί βουλευτές επί σειρά ετών.

Ορισμένοι υπουργοί της κρατιδιακής κυβέρνησης ανακοίνωσαν κατόπιν ότι θα δωρίσουν σε αγαθοεργίες και φιλανθρωπικές δραστηριότητες τα ποσά που έλαβαν μέλη των οικογενειών τους.

«Υπήρξε ένα φάσμα γεγονότων τελευταία που έπληξε στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις οικονομικές ελίτ», σχολίασε ο Κλάους-Πέτερ Σέπνερ, επικεφαλής του Emnid. Σε αυτά τα γεγονότα περιλαμβάνεται η υπόθεση Χένες και το σκάνδαλο στην Βαυαρία, πρόσθεσε.

Ο ήσσων εταίρος της συμμαχίας CDU/CSU στην ομοσπονδιακή κάτω βουλή, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), είδε το δικό του ποσοστό να αυξάνεται κατά μία μονάδα, στο 5%—που αποτελεί το όριο για να αναδείξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ.

Το συνολικό ποσοστό της κυβερνητικής παράταξης (42%) τους φέρνει σχεδόν στην ίδια θέση με το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παρέμεινε αμετάβλητο στο 27%, και των Πρασίνων, που αυξήθηκε κατά μία μονάδα μετά την έναρξη μιας εκστρατείας του υπέρ της επιβολής μεγαλύτερων φόρων στους πλουσίους.

Το φορολογικό ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει ένα «καυτό» θέμα στην εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Μέρκελ διεκδικεί μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας.

Εξάλλου επίσης στο σημερινό της φύλλο, η κυριακάτικη Μπιλντ γράφει ότι ένας βουλευτής της CSU στην ομοσπονδιακή κάτω βουλή παραδέχθηκε πως απασχολούσε την πρώην αρραβωνιαστικιά του πληρώνοντάς την με κρατικό χρήμα και ζήτησε από τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ να ελέγξει εάν αυτό παραβίασε κάποιον κανόνα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel εξάλλου οι σημαντικότεροι χορηγοί της Μπάγερν Μονάχου θέλουν ο Χένες να αποχωρήσει από την προεδρία του συλλόγου μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στα τέλη του Μαΐου.

Το περιοδικό έγραψε ότι οι χορηγοί συμφώνησαν ο Χένες θα μπορούσε να αναλάβει εκ νέου πρόεδρος της ομάδας εάν δεν φυλακιστεί. Η εταιρεία Αντίντας και η αυτοκινητοβιομηχανία Άουντι έχουν το 18,2% της Μπάγερν Μονάχου.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook