Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του Αριστερού Μετώπου, έκαναν πορεία στο Παρίσι για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας και να απαιτήσουν να δοθεί ένα τέλος στο «μοναρχικό» στιλ διακυβέρνησης στη Γαλλία.

Φωνάζοντας «αντίσταση, αντίσταση», οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία της Βαστίλης πραγματοποιώντας μια «πορεία πολιτών» με στόχο να πιέσουν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ του Σοσιαλιστικού Κόμματος να στραφεί σε μια πιο αριστερή πολιτική.

«Η περίοδος χάριτος τέλειωσε» και «ο απολογισμός είναι αρνητικός», είπε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, Ζαν-Λικ Μελανσόν, απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο χώρο, μία ημέρα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εκλογή του Ολάντ.

Το να επιβάλλεται λιτότητα στους λαούς της Ευρώπης, ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις «γνωρίζουν ότι το χρέος. . . δεν θα αποπληρωθεί ποτέ» με αυτόν τον τρόπο είναι «ανώφελο, σκληρό και σαδιστικό», τόνισε ο ίδιος.

Πολλοί από τους διαδηλωτές σήμερα ανέμιζαν σκούπες με χαρτόνια που καλούσαν για μια Έκτη Δημοκρατία, που κατ' αυτούς πρέπει να αντικαταστήσει την Πέμπτη Δημοκρατία των τελευταίων 55 ετών, διάστημα κατά το οποίο η εξουσία μεταφέρθηκε από τη βουλή στον πρόεδρο.

Πολλοί κατηγόρησαν τον Ολάντ ότι ξεπουλάει τις αξίες των Σοσιαλιστών. «Όλα τα κάνουμε για τους Γερμανούς συνταξιούχους», δήλωσε ο Ιβ Ντεσκίμπ, ένας μεσήλικας δημόσιος υπάλληλος από το Μπορντό, αναφερόμενος στις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση γα να μειώσει το χρέος και το έλλειμμα, παγώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους.

«Αντί να αγοράζω δυο πουκάμισα το χρόνο, τώρα αγοράζω ένα», είπε. «Δεν θα βγούμε έτσι από αυτή την κρίση».

Ο Ολάντ βάλλεται πανταχόθεν καθώς συμπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητάς του. Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του τέως προέδρου Σαρκοζί επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την απογοήτευση των πολιτών με τις επιδόσεις του προέδρου κι άρχισε σήμερα μια εκστρατεία για να εγγράψει νέα μέλη. Η αφίσα της εκστρατείας απεικονίζει τον Ολάντ μούσκεμα από τη βροχή την ημέρα της ορκωμοσίας του κι από κάτω ένα μονολεκτικό σύνθημα: «Αποτυχία».

Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες οι οποίοι αντιτίθενται στους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου —και δεν εγκαταλείπουν τα όπλα παρά την οριστική έγκριση του νόμου από την Εθνοσυνέλευση— διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Στο Παρίσι, σε μια συγκέντρωση εναντίον της χορήγησης αυτού του δικαιώματος έλαβαν μέρος περίπου 15.000 πρόσωπα, σύμφωνα με την αστυνομία.

newpost.gr