Η στρατιωτική διοίκηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK, οι κούρδοι αντάρτες της Τουρκίας) επιβεβαίωσε σήμερα ότι η αποχώρησή του από την Τουρκία θα αρχίσει αύριο Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε, μετέδωσε το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat News.

\”Έπειτα από την έκκληση της ηγεσίας μας και στη βάση της απόφασης που ελήφθη από την ηγεσία (του PKK), οι μαχητές μας θα αρχίσουν από τις 8 Μαΐου μια διαδικασία αποχώρησης\”, υπογραμμίζει η HPG, η οποία αποτελεί τη στρατιωτική πτέρυγα του PKK.

Οι πρώτες ομάδες ανταρτών πρόκειται να φθάσουν \”μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας\” στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ, όπου το PKK διαθέτει στρατόπεδα, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.
Το PKK προσθέτει πως θα παραμείνει πιστό στη δέσμευσή του να αποσυρθεί από το τουρκικό έδαφος από τη στιγμή που δεν θα δέχεται επιθέσεις από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο αριθμός των κούρδων ανταρτών που είναι παρόντες στην Τουρκία υπολογίζεται σε 2.000, στους οποίους προστίθενται 2.500 μαχητές σε βάσεις του κινήματος στα μετόπισθεν, στο έδαφος του Ιράκ.

Το PKK είχε ανακοινώσει στις 25 Απριλίου από το ιρακινό Κουρδιστάν πως οι μάχιμες δυνάμεις του θα εγκαταλείψουν την Τουρκία από τις 8 Μαΐου, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από το τέλος της περυσινής χρονιάς ανάμεσα στον φυλακισμένο αρχηγό των ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τις τουρκικές αρχές.

Ο Οτσαλάν ζήτησε από το PKK να κηρύξει εκεχειρία και να αποσυρθεί από την Τουρκία.
Σήμερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε και πάλι προς τους δημοσιογράφους στην Άγκυρα πως οι αντάρτες πρέπει να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος με τα όπλα τους.

\”Ξέρουν από πού μπήκαν στην Τουρκία, θα ξέρουν και να ξαναβγούν από τον ίδιο δρόμο\”, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, ο δεύτερος στην ηγεσία του PKK, ο Μουράτ Καραγιλάν, δήλωσε πως η αποχώρηση πρόκειται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Η σύγκρουση με τους Κούρδους στην Τουρκία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, από την έναρξη της εξέγερσης του PKK, το 1984.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook