Στο θέμα που έχει ανακύψει με την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, όσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και στην δίκη για την σφαγή του Διστόμου αναφέρεται με σχετική δήλωση του, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχης Δαμιανάκης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται:

"Η απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να παρέμβει η Ελλάδα στην εκκρεμή διαφορά μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και συγκεκριμένα τις αξιώσεις για τη σφαγή στο Δίστομο είναι μια απόφαση ευθύνης. Μια γενναία απόφαση, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο, ουσιαστικά δηλώνει ότι η χώρα μας δεν απεμπολεί τα εθνικά της συμφέροντα.

Η απόφαση του πρωθυπουργού έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα είναι και ουσιαστική, καθώς με αυτήν εκπληρώνεται ένα ιστορικό χρέος. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του Διστόμου, που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα στη ναζιστική θηριωδία: 600 ψυχές χάθηκαν τότε και οι πληγές, επτά δεκαετίες μετά, δεν έχουν ακόμη επουλωθεί.

Δεν πρέπει ούτε στιγμή να λησμονούμε ότι η Ελλάδα είχε τα περισσότερα θύματα σε σχέση με τον πληθυσμό της από κάθε άλλη χώρα. Σχεδόν 100 είναι τα μαρτυρικά χωριά, μνημεία της απέραντης χιτλερικής αγριότητας. Ανάμεσά τους, η Κάντανος, ο Κακόπετρος, η Μαλάθυρος, ο Σκινές, η Μονή, ο Λιβαδάς, το Κουστογέρακο, και τόσα άλλα.

Ως μέλος της Βουλής των Ελλήνων και ως καταγόμενος από έναν μαρτυρικό τόπο, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίησή μου για αυτή την εξέλιξη και να αποδώσω τα εύσημα σε όσους συνέβαλαν στην ανάδειξη του θέματος, ιδιαίτερα στους υπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη.

Η ηρωική αντίσταση του λαού μας απέναντι στον βάρβαρο κατακτητή, που έμοιαζε άτρωτος, μας εμπνέει. Όσοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα είναι φάροι φωτεινοί για το σήμερα."