\”Το 2013 έχει οριστεί ως το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών, ώστε να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των πολιτών για την Ε.Ε και να ενημερωθούν οι πολίτες της ΕΕ για τα δικαιώματά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί ήδη δράσεις για την που ενισχύουν την συμμετοχή των πολιτών στο διάλογο για την Ευρώπη.

Ο Δήμος Φαιστού συμμετέχει ενεργά σε δράσεις όπως την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι πολίτες και ιδιαίτερα οι μαθητές και νέοι του Δήμου γνώρισαν τις δομές της Δημοκρατίας μέσα από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Κογκρέσου και όπως, ανακοινώθηκε επίσημα, ο Δήμος Φαιστού είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «Πόλη των 12 Αστέρων» γεγονός που έχει σηματοδοτήσει τη δέσμευσή του έναντι στους πολίτες της και στις δημοκρατικές αξίες.

Η 9η Μαΐου έχει οριστεί ως Ημέρας της Ευρώπης, που συμβολίζει τις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ανήκει η Ελλάδα τα τελευταία 32 χρόνια. Ο φετινός εορτασμός τοποθετείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, οπότε είναι ιδιαίτερα συμβολικός.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, έχουμε υποχρέωση όλοι ν’ αναλογιστούμε ποια είναι η Ευρώπη που θέλουμε και ποιες προσπάθειες πρέπει να κάνουμε για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος που οφείλει να είναι ισχυρό, να εγγυάται την ασφάλεια, την ανάπτυξη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Αξίες που ειδικά σήμερα είναι αναγκαίες όσο ποτέ καθώς οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν τη συμμετοχή, ελπίζοντας ότι ο ρόλος των πολιτών θα είναι καθοριστικός για να ξαναβρεί η Ευρώπη το νόημα στο δύσκολο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

Από το 1950 που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σούμαν, που οραματίστηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι σήμερα έχουν συντελεστεί σπουδαίες και ουσιαστικές αλλαγές για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, μέσα στο οποίο δρουν, λειτουργούν και εργάζονται άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, αλλά υπό ένα κοινό πρίσμα.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της «Ημέρας της Ευρώπης», περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη οι πολίτες της Ευρώπης να ευαισθητοποιηθούν και να λάβουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών που θα δώσουν νέο όραμα για την Ευρώπη που θέλουμε.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook