Η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης απαιτεί εδώ και τώρα μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους, προειδοποιεί εκ νέου ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup, Willem Buiter, γνωστός για την εμμονή του στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!

Όπως υποστηρίζει σε έκθεσή του, μόνος δρόμος για τη διάσωση της Ευρωζώνης είναι οι μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Να σημειωθεί εδώ πως ο Buiter δεν σταματά να προκαλεί σωρεία αντιδράσεων με τις προβλέψεις του, αφού κάθε νέα είναι πιο δυσοίωνη από την αμέσως προηγούμενο. Ενδεικτικότερο παράδειγμα, η εκτίμησή του - αρχικά - πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2013 και - στη συνέχεια - η μετάθεση της ελληνικής εξόδου από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2014!

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Citigroup, η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη 2-3 χρόνια ύφεσης, ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρήσουν στη λήψη όλων των ορθών αποφάσεων και μέτρων που απαιτούνται.

Τι είναι όμως εκείνο που συντηρεί το υφεσιακό καθεστώς στην Ευρωζώνη; Ο Buiter δίδει τη δική του ερμηνεία: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν καταστεί ζόμπι, τα υπέρογκα δημόσια χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες της περιφέρειας, αλλά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε μια πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών.
Όπως εξηγεί, στη συνέχεια, ο οικονομολόγος της Citigroup, για να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαιτούνται βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

"Εάν οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις για την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας, τότε θα πρέπει είτε να πείσουν τις αγορές να τις χρηματοδοτήσουν, είτε να στραφούν στην τρόικα για πρόσθετη χρηματοδότηση", επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Buiter, για να προσθέσει στη συνέχεια: Για τις περισσότερες χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου, το 2013 θα είναι πιο επώδυνο από ότι ήταν το 2012, σε όρους λιτότητας.
Εστιάζοντας ο αναλυτής της Citigroup στην περίπτωση της Κύπρου, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το γεγονός πως πλέον η μικρή αυτή χώρα της Ευρωζώνης δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο.

"Μετά τη μορφή που έλαβε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, το νέο μοντέλο τραπεζικών διασώσεων που προωθείται στην Ευρωζώνη απαιτεί τη συμμετοχή των καταθετών", διαπιστώνει επίσης ο ίδιος, προειδοποιώντας επί της ουσίας πως η Ευρωζώνη και οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερα haircut στις καταθέσεις.

Πως μπορεί να σωθεί η Ευρωζώνη και να βάλει φρένο στην κρίση χρέους; Ο Buiter δηλώνει κατηγορηματικά: Με την έκδοση ευρωομολόγου και μέσω μαζικών αναδιαρθρώσεων κρατικιλυ χρέους.

imerisia.gr