Πατώντας πάνω σε παραθυράκι της υφιστάμενης νομοθεσίας, επιτήδειοι εμφανίζονταν ως εκτροφείς αλόγων και έπαιρναν τις επιδοτήσεις.

Η ιστορία ξεκινά περίπου έξι χρόνια πριν, όταν η τότε διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, διέθετε εκτάσεις σε αγρότες στην περιοχή "Καλό Νερό" του Δήμου Νίκαιας. Αυτό όμως γινόταν ερήμην του δήμου, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας.

Στις εκτάσεις αυτές εμφανίζονταν να εκτρέφουν ιπποειδή (άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια), προκειμένου να καρπώνονται τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις που έφθαναν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Στην τελευταία προεκλογική περίοδο για τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια ο νυν δήμαρχος ο οποίος ήταν δήμαρχος και την περασμένη τετραετία, ενώ προ μηνός επανήλθε στο θέμα καθώς, οι γεωπόνοι του δήμου του ανέφεραν ότι υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον για παραχώρηση εκτάσεων με αντικείμενο την εκτροφή ιπποειδών.

Τότε, ο δήμαρχος απευθύνθηκε εγγράφως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνοντας για την κατάσταση, δεδομένου ότι και προϊστορία υπήρχε και, όπως προαναφέρεται, η σήμανση των ιπποειδών δεν έχει θεσμοθετηθεί δια νόμου.

Ενημερώθηκε λοιπόν πως "η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου διενήργησε έλεγχο στους παραγωγούς που δήλωναν ζωικό κεφάλαιο στην κατηγορία ίπποι. Τα αποτελέσματα των ελέγχων καταχωρήθηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και όπου προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά είτε αυτά συμψηφίζονται σε επόμενες πληρωμές είτε παρακρατούνται. Επιπλέον, η υπηρεσία διαβίβασε στον εισαγγελέα σχετική αναφορά η οποία διερευνάται ενώ απεστάλησαν αναλυτικά στοιχεία ανά παραγωγό στην ανακρίτρια Λάρισας".

Τώρα είμαστε στο στάδιο που η προανάκριση έχει τελειώσει και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τα τέλη Ιουνίου οπότε και θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 21 άτομα με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ πιθανά να υπάρχουν και δίκες για άλλους εμπλεκόμενους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, αυτό που ενδιέφερε από την αρχή το δήμο, ήταν να διερευνηθεί το θέμα σε βάθος και να αναλάβει πρωτοβουλίες η Δικαιοσύνη ώστε οι μεν νόμιμοι να μην κινδυνεύουν και να λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται από την εκτροφή των ιπποειδών οι δε παράνομοι που εκμεταλλεύονται το κενό της ελληνικής νομοθεσίας να υποστούν τις συνέπειες.


news247.gr