Εντός ελληνικών ορίων, τα αποτελέσματα των εταιρειών βαίνουν από το κακό στο χειρότερο, αλλά κι εκτός, σε αρκετές περιπτώσεις, τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλύτερα. Τελευταία, μάλιστα, άρχισαν να εμφανίζονται κι ορισμένα «ειδικά» προβλήματα, όπως για παράδειγμα αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με τις συρράξεις που λαμβάνουν χώρα στον αραβικό κόσμο.

Εν προκειμένω, το πρόβλημα «ακουμπά» όσες εταιρείες έχουν παρουσία στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ήδη, σε επιφυλακή βρίσκονται όσες δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη Λιβύη.

Έχει απομακρυνθεί ο μεγαλύτερος αριθμός στελεχών και εργαζομένων, αν και οι διοικήσεις τους παρακολουθούν στενά τις επιχειρησιακές εξελίξεις του ΝΑΤΟ προκειμένου να επανέλθουν στη δραστηριότητά τους όταν αποκατασταθεί η ειρήνη στη Λιβύη.

Οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του αλουμινίου. Συνήθως, μέσω θυγατρικών στην Τρίπολη.

Παρούσες στη Λιβύη

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, άνω των 10 εκατ. ευρώ, έχει υλοποιήσει από το 2006 η ΕΤΕΜ, θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, που ίδρυσε με τη σειρά της εκεί θυγατρική με σκοπό τη χύτευση, διέλαση, ηλεκτροστατική βαφή, αποθήκευση και διανομή προφίλ αλουμινίου.

Η J&P Αβαξ δραστηριοποιείται στη Λιβύη μέσω της J&P Overseas, έχοντας αναλάβει μια σειρά κατασκευαστικών έργων και έχοντας στήσει εργοτάξια στην πόλη Τζάλο και στη Βεγγάζη.

Επίσης, παρουσία στη χώρα έχουν οι εταιρείες ΕΤΕΠ (μετονομάσθηκε σε Tageco), ΣΙΚΕΛΙΣ, Αρχιρόδον, η οποία έχει αναλάβει έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του λιμένα Τριπόλεως, και MARITECH, η οποία έχει αναλάβει project τοποθέτησης καλωδίων οπτικών ινών στα λιβυκά παράλια.

Η Intracom έχει ιδρύσει θυγατρικό της παράρτημα στη Λιβύη με την επωνυμία Intracom Libya Branch. Tα ΕΛΠΕ έχουν πουλήσει τη συμμετοχή (20%) που είχαν σε κοινοπραξία για έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ωστόσο η θυγατρική της Asprofos διεκδικεί έργα στη χώρα.

Η Cyclon Hellas του ομίλου Βαρδινογιάννη έχει ανακοινώσει την ίδρυση της DERAA AL AFRIQUIE ENVIRONMENTAL από κοινού με την Deraa Al Afrique, ενώ υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ELITHERM S.A. και ΕUROAXES S.A. και της λιβυκής Αρχής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

marinenews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook