Σήμερα έφθασε η ώρα να πετάξουμε ένα ακόμη τέτοιο αντικείμενο στα σκουπίδια: το ίδιο σας το σώμα. Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ αποκάλυψαν νέα συσκευή χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή με τη δύναμη της σκέψης και μόνο. Τα υπάρχοντα συστήματα απαιτούσαν από το χρήστη να φορέσει ειδικό «σκούφο», γεμάτο ηλεκτρόδια και αισθητήρες, που «μετέφραζαν» τις σκέψεις σε λειτουργίες. Η πρακτική τους χρήση εμφάνιζε, όμως, προβλήματα λόγω του πάχους του ανθρώπινου κρανίου, που αλλοίωνε ορισμένα από τα σήματα.

Το καινοτόμο σύστημα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στηρίζεται στη μέθοδο της «ηλεκτροφλοιογραφίας», της εφαρμογής δηλαδή αισθητήρων απευθείας στο φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου, εξασφαλίζοντας έτσι άριστο σήμα. Εθελοντές του προγράμματος απέδειξαν ήδη ότι μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις ποντικιού στην οθόνη υπολογιστή, σκεπτόμενοι απλά φωνήεντα.

Παρότι η προοπτική αυτή μπορεί να ακούγεται αισιόδοξη για το μέλλον της ανθρωπότητας, η σημερινή απειροελάχιστη καθυστέρηση, που προκαλείται από τη χρήση χειροκίνητου ποντικιού, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε περιπτώσεις οργής, όταν ο χρήστης του συστήματος εγκεφαλικού ελέγχου θα στέλνει άμεσα μήνυμα email γεμάτο ύβρεις, με τη δύναμη της σκέψης του και μόνο. Αντίθετα, χρήστης συμβατικού υπολογιστή θα είχε την ευκαιρία να ξανασκεφτεί το υβριστικό περιεχόμενο τέτοιου μηνύματος, ακυρώνοντας την αποστολή του.

kathimerini