Τη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα κατατεθεί στη Βουλή με τη βούληση του πρωθυπουργού και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αφού συγκεντρώσει όλες τις απόψεις και «δεν αποσύρεται», έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίκαιρη ερώτησή του, απηύθυνε στον υπουργό Δικαιοσύνης το ερώτημα σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να «παγώσει» το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις αλλά και για μεθόδους που δεν συνάδουν με το Σύνταγμα και το γράμμα της νομιμότητας.

Επίσης, τού ζήτησε να μην δεχθεί καμία αλλοίωση του πνεύματος του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε με τη Δημοκρατία» και εκτίμησε πως η ΝΔ ενοχλήθηκε, γιατί με το νομοσχέδιο αυτό συνθλίβεται «η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων».

«Δεν χρειάζονται δηλώσεις τι θα δεχθώ και τι δεν θα δεχθώ. Θα υπηρετήσω τη θεσμική λειτουργία και τη νομική τάξη, με την έννοια ότι θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και θα συμπληρωθεί το νομοσχέδιο, χωρίς να εγκαταλειφθεί κανένας από τους βασικούς άξονες και αρχές που το προσδιορίζουν» ανέφερε ο κ. Ρουπακιώτης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε, ταυτοχρόνως, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συμπράξουν εναντίον του κινδύνου του νεοναζισμού και να αναζητηθούν συγκλίσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αμφισβήτησης του στενού πυρήνα της Δημοκρατίας και αλλοίωσης των θεσμών.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν ακατέργαστα υλικά που μπορεί να ωθήσουν σε συναντήσεις πολιτικών σχηματισμών, που και μέσα στο Κοινοβούλιο υμνούν τον Χίτλερ» είπε ο υπουργός χαρακτηριστικά.

«Έχουμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεθοδεύσεις που ξεπερνούν τα όρια κάποιων μικροκομματικών αντιπαραθέσεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το νομοσχέδιο και ρώτησε αν η απόσυρσή του σχετίζεται με νομικές ατέλειες ή πολιτικές διαφωνίες.

Eπίσης, αφού δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πρόθεση να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία απέναντι στα απειλητικά για την κοινωνία και τη δημοκρατία φαινόμενα της ρατσιστικής βίας, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, είπε πως ο κ. Ρουπακιώτης ξέρει ποιοι «βάζουν» τρικλοποδιές στην πρωτοβουλία αυτή και ποιες είναι οι αιτίες της παλινωδίας της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα.

«Ας φροντίσουμε όλοι μας, επιτέλους, να απαλλαγεί το Κοινοβούλιο από τέτοιου είδους διαδικασίες. Θα τους επιτρέψετε, με την ανοχή σας, να χαϊδεύουν ακροδεξιά αυτιά και θαυμαστές του Χίτλερ σε αυτή την αίθουσα;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον κ. Ρουπακιώτη.

Ρουπακιώτης: «Δεν αποσύρεται»

Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν αποσύρεται. «Είναι η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού και των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και είναι τέτοιες οι επικοινωνίες, ώστε να μου δίνουν το δικαίωμα να διαβεβαιώσω ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε, με πολιτική του ευθύνη, από πέντε δικαστές.

Απάντηση σε Μπαλτάκο

Απαντώντας στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στην «διαδρομή» του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι χθες εστάλησαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε «φληναφήματα φθηνής επικοινωνιακής πολιτικής» «κάποιες ανακοινώσεις» ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή, «που είναι ως να ανοίγουν ανοιχτά παράθυρα και να παραδίδουν μαθήματα πρώτης δημοτικού».

«Μάς προσβάλλουν οι όποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις και δεν ενδυναμώνουν την απόφαση του πρωθυπουργού, για να προωθηθεί το νομοσχέδιο» τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης.

Ο κ. Ρουπακιώτης βεβαίωσε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ταυτότητα, δεν κατευθύνεται εναντίον κανενός, δεν ηρωοποιεί κανέναν και έχει ως οριοθέτηση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και όσων βάλλονται με την εκπομπή του μισαλλόδοξου ρατσιστικού λόγου, για λόγους που σχετίζονται με την εθνική καταγωγή, την εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν αγγίζει καν τα όρια τα οποία διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης, τις πολιτικές ή ιδεολογικές αναφορές.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook