Το καταθλιπτικό περιβάλλον του βιομηχανικού τομέα της χώρας μας, σκιαγραφεί έρευνα του ΙΟΒΕ σχετικά με τις επενδύσεις, ενώ οι προβλέψεις και για ολόκληρο το 2013 φαντάζουν το ίδιο αρνητικές.

Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ζημιά είναι αυτός της ένδυσης – υπόδησης, με τη συρρίκνωση των επενδύσεων να αγγίζει το 90%. Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά σε συνδυασμό με την αντιαναπτυξιακή πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών, έχει οδηγήσει σε μείωση των κερδών και στην απαλοιφή κάθε σκέψης των επιχειρηματικών για επενδύσεις σε ένα κλάδο που βαλτώνει.

Αναλύοντας κανείς τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, μπορεί να διαπιστώσει πως οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο του μεταποιητικού κλάδου μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το οποίο ήταν εξίσου καταστροφικό. Μοναδικοί κερδισμένοι τομείς, αυτός των Μη μεταλλικών Ορυκτών με άνοδο στις επενδύσεις που αγγίζει το 76.3% αλλά και των τροφίμων – ποτών – καπνού με 9.7%.

Αυτό που πάντως, επεσήμαναν αναλυτές της αγοράς, είναι πως το τέλος του περασμένου χρόνου βρίσκει την Ελλάδα σε συνεχή ελεύθερη πτώση των επενδύσεων, σε κλάδους με πλατιά βάση εργαζομένων, γεγονός άλλωστε που καταγράφεται και από τα εντυπωσιακά ποσοστά ανεργίας.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook