Η Αρχαία Ελεύθερνα αποτελεί ένα σπουδαίο μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου και θα μπορούσε να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού σε επίπεδο νομού.

Η προνομιακή θέση που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ξενοδοχεία και σε κομβικό σημείο που συνδέει τουριστικές διαδρομές μεταξύ τους, θα μπορούσαν να την αναδείξουν, ως ένα βασικό τουριστικό προορισμό, ισότιμο από πλευράς ενδιαφέροντος με την Κνωσό και τη Φαιστό.

Τα πλεονεκτήματα αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης ξεναγώντας τους νέους θεσμικούς εκπροσώπους του νομού και άλλους παράγοντες στους χώρους των αρχαιολογικών ανασκαφών, το πρωί της περασμένης Κυριακής, στο πλαίσιο εκδήλωσης που είχε οργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αρχαίας Ελεύθερνας.

Στη διάρκεια μιας πολύωρης ξενάγησης, που επέτρεψε στους επισκέπτες να γνωρίσουν με κάθε λεπτομέρεια την πορεία κάθε ανασκαφικής έρευνας, ο επιφανής αρχαιολόγος στάθηκε στους σημαντικότερους ιστορικούς σταθμούς και ανέπτυξε παράλληλα τους λόγους που έχουν εντάξει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στις δέκα σημαντικότερες του κόσμου.

Αναλύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν κοσμοσυρροή ξένων τουριστών, ο κ. Σταμπολίδης, τόνισε το γεγονός ότι η Ελεύθερνα και ως αρχαιολογικός χώρος απέχοντας τέσσερα χιλιόμετρα από το Αρκάδι και την ίδια απόσταση από τις Μαργαρίτες αποτελεί έναν ιδανικό επισκέψιμο χώρο, με αφετηρία τα ξενοδοχεία της περιοχής αλλά και των ενδιάμεσων, μεταξύ Χανιών και Ηρακλείου.

Αποτελεί επομένως και από αυτή την άποψη έναν πραγματικό πόλο έλξης, όχι μόνο για αρχαιολάτρες, αλλά και για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για θρησκευτικό τουρισμό αλλά και για εκείνους που λατρεύουν το φυσικό περιβάλλον.

Είναι η ιδανική περιοχή για να επενδύσει στο μέλλον ο νομός αποτελώντας ένα μοναδικό πυλώνα ανάκαμψης, που θα «αιμοδοτήσει» σημαντικά την οικονομία του τόπου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς τα έργα υποδομής με επίκεντρο το Μουσείο, που θα στεγάσει τα διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος σημαντικά ευρήματα, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους.
 
Ιδιαίτερα για το Μουσείο τονίστηκε ότι θα είναι στα πρότυπα των Δελφών, της Βεργίνας και της Ολυμπίας ενώ θα έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται στο χώρο των ανασκαφών και όχι στην πρωτεύουσα του νομού.

Ο κ. Σταμπολίδης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη προστασίας της περιοχής, από τους κτηνοτρόφους, ώστε να μη γίνεται η βοσκή των αιγοπροβάτων χωρίς εποπτεία, αλλά και από δραστηριότητες που θα αλλοιώνουν τον περιβάλλοντα χώρο, αυτά τα λάθη που διαπιστώνουν τώρα οι αρχαιολόγοι σε περιοχές όπως η Κνωσός, αλλά είναι αργά να διορθωθούν.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η Αρχαία Ελεύθερνα θα ξεπεράσει αυτούς τους «σκοπέλους» χάρις στη συνεργασία των κατοίκων της περιοχής, που έχουν δείξει μια ειλικρινή διάθεση να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους στο έργο τους. Και πειθαρχούν απόλυτα στις όποιες οδηγίες λαμβάνουν.

Με τις προϋποθέσεις αυτές η περιοχή που κατά τον κ. Σταμπολίδη αποτελεί την «αυγή του πολιτισμού» θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί και να δικαιώσει τις προσδοκίες των ειδικών που προσβλέπουν σ’ αυτή έναν ισχυρότατο σύμμαχο για την τουριστική ανάκαμψη του Ρεθύμνου.

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook