Σε συνέντευξη που έδωσε στο Newsweek, η σέξι νοσοκόμα Oksana Balinskaya λύνει τη σιωπή της και υπερασπίζεται τον μέχρι πρότινος εργοδότη της. «Ο μπαμπάκας μας σεβόταν» λέει η 24χρονη Ουκρανή.

«Ήμουν 21 ετών όταν πρωτοπήγα να δουλέψω για τον Μουαμάρ Καντάφι. Όπως και οι υπόλοιπες νεαρές που προσέλαβε για νοσοκόμες, μεγάλωσα στην Ουκρανία. Δεν μιλούσα λέξη Αραβικά, δεν ήξερα καν τη διαφορά μεταξύ Λίβανου και Λιβύης. Αλλά ο μπαμπάκας (“Papik” στα ρωσικά) όπως τον φωνάζαμε χαϊδευτικά, ήταν πάντα παραπάνω από γενναιόδωρος μαζί μας. Είχα ότι ονειρευόμουν: επιπλωμένο διαμέρισμα με δύο μπάνια, και οδηγό που ερχόταν όταν τον φώναζα. Όμως το διαμέρισμά μου είχε κοριούς και η προσωπική μου ζωή παρακολουθούνταν» εξομολογείται η Oksana.

\"\"Η νοσοκόμα εξιστόρησε ότι ο Καντάφι φοβόταν πως η σύζυγός του, η Safia, θα ζήλευε, οπότε τους πρώτους μήνες δεν της επιτρεπόταν να τον επισκεφτεί στο παλάτι. Την είχε επιλέξει ανάμεσα σε πολλές όμορφες Ουκρανές από την πρώτη τους χειραψία (!), ενώ ο ρόλος της ήταν να φροντίζει ώστε να είναι σε φόρμα (και μην πάει ο νους σας στο πονηρό…).

 «Είχε καρδιά και πίεση πολύ νεότερου άντρα» είπε σημειώνοντας ότι τον συμβούλευαν να φοράει γάντια στα ταξίδια του, να κάνει τους καθημερινούς του περιπάτους, και τα εμβόλιά του.

«Ο Ουκρανικός τύπος μας αποκαλεί το χαρέμι του «Καντάφι». Αυτά είναι ανοησίες. Καμία από τις νοσοκόμες δεν υπήρξε ποτέ ερωμένη του; οι μοναδικές φορές που τον αγγίζαμε ήταν για να του πάρουμε την πίεση. Η αλήθεια είναι πως ο ‘μπαμπάκας’ ήταν πολύ πιο διακριτικός από τον φίλο του, τον γυναικά Σίλβιο Μπερλουσκόνι…».

\"\"

Είχε όμως και κάποιες περίεργες συνήθειες: του άρεσε, για παράδειγμα, να ακούει αραβική μουσική από ένα παλιό κασετόφωνο, ενώ είχε μανία με τα ρούχα του, τα οποία άλλαζε αρκετές φορές την ημέρα. Στα ταξίδια του, αν τον συνόδευαν οι νοσοκόμες του, τους έδινε bonus για να πάνε για ψώνια. Κι όταν βρίσκονταν σε φτωχές αφρικανικές χώρες, μοίραζε χρήματα και γλυκά στα παιδιά που ήταν στους δρόμους, από το παράθυρο της λιμουζίνας του.

Τέλος, η νοσοκόμα διαψεύδει ότι έμενε στην περίφημη τέντα του: «Ήταν μόνο για τις επίσημες συναντήσεις του» θα πει.