Τη σχέση του με την κυβέρνηση, τη στάση του απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, το «φλερτ» στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και την «απάντηση» στις εσωκομματικές αναταράξεις θέλει να «καθαρογράψει» η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καλώντας σε ανοιχτή συζήτηση, και με «φόντο» το πόρισμα επί των οικονομικών, τα στελέχη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Το πρώτο κρίσιμο, κατ\’ αρχάς, ραντεβού αφορά στην αποσαφήνιση ζητημάτων με την κατάθεση απόψεων ηγεσίας και στελεχών και θα γίνει εκτός απροόπτου το Σάββατο, ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία έχουν εκπροσώπηση όλες οι «τάσεις» του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τα θέματα, ανακόπτει λάθη, δίνει λύσεις σε κρίσιμους τομείς», είναι η «στακάτο» φράση της Ιπποκράτους, που επιχειρεί στην πραγματικότητα να αποδεχθεί την ύπαρξη και «λαθών» στην τακτική της και ταυτόχρονα να «εφεύρει» όλα εκείνα τα «όπλα» για την έγκαιρη αντιμετώπιση της τελευταίας συρρίκνωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ.

Οντας σε «διαρκή» επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (ο οποίος αναχωρεί από τις ΗΠΑ για τη Γερμανία και τη συνάντηση της «Προοδευτικής Συμμαχίας», καθώς και των ευρωσοσιαλιστών την Τετάρτη) η Ιπποκράτους αποφασίζει σειρά παρεμβάσεων στο κυβερνητικό πεδίο, υπογραμμίζοντας μάλιστα κάποιες «κόκκινες γραμμές» (όπως π.χ. για την εδώ και τώρα συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του «αντιρατσιστικού νόμου»).

Οι γνωρίζοντες, δε, υπενθυμίζουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε εγκατέλειψε την πρότασή του για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων – ούτε για το «φρεσκάρισμα» του κυβερνητικού σχήματος με την αξιοποίηση «ικανών στελεχών, όχι μόνο πολιτικών ή κομματικών».

Προσθέτουν, επίσης, ότι το κάλεσμα για διάλογο εντός της Κεντροαριστεράς δεν αφορά στις κορυφές κομμάτων και κινήσεων, αλλά στους πολίτες – που σημαίνει ότι δεν πρόκειται η Ιπποκράτους να σταματήσει τις «οχλήσεις» για ανοιχτή κουβέντα, λόγω της αρνητικής στάσης του Φ. Κουβέλη για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές.

Το σίγουρο είναι ότι -όπως προαναγγέλλει στην «άτυπη ενημέρωση» η Ιπποκράτους- εμείς προχωράμε σε αποφάσεις για τη γενικότερη πολιτική μας στάση.

Κρας τεστ

Ως κρας τεστ, εφόσον βεβαίως το σύνολο των τάσεων του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του, εκτιμάται λοιπόν ότι θα λειτουργήσει η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το «καυτό» θέμα, που δημιούργησε εκρηκτικό κλίμα και στο πρόσφατο τετ-α-τετ Βενιζέλου – Παπανδρέου, δεν μπορεί παρά να τεθεί στην κομματική συνεδρίαση του Σαββάτου, όπου τα στελέχη αναμένουν με ενδιαφέρον την εισήγηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, την απάντηση στο ερώτημα αν παραστεί και τοποθετηθεί ο πρώην πρωθυπουργός – και φυσικά αν έχει προηγουμένως παραδοθεί ολοκληρωμένο το πόρισμα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος την τελευταία δεκαετία.

Εγκυρότατες πληροφορίες προβλέπουν ότι όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτως «τάσεως», τάσσονται υπέρ της πλήρους διαφάνειας και χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να αποφευχθεί νέος κύκλος «διαρροών» και παρεξηγήσεων που πλήττουν την εικόνα του ΠΑΣΟΚ.

Παρέμβαση για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ (με σφοδρή εν τω μεταξύ επίθεση στο ΚΚΕ) έκανε μιλώντας χθες στο Mega ο πρώην αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρό του όλους όσοι βάλλουν εναντίον του κόμματος με αφορμή την κουβέντα για τον έλεγχο στα του «ταμείου». «Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι βορά των \”παλιόσκυλων\” που γυρνάνε και κατασπαράζουν τα \”πτώματα\” στους δρόμους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος απευθυνόμενος σε «όσους \”έγλειφαν\” το ΠΑΣΟΚ και τώρα βγαίνουν στα κανάλια και τις εφημερίδες και το \”ξεσκίζουν\”».

ethnos.gr/Φώφη Γιωτάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook