Την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια ευρύτερη περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η νότια Κρήτη, επιβεβαιώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης σημειώνοντας μάλιστα ότι έχει κατατεθεί εγγράφως στο ΥΠΕΚΑ το ενδιαφέρον επενδυτών από την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ο υφυπουργός μάλιστα σημειώνει ότι από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, προβλέπεται ότι στα επόμενα 10-15 χρόνια θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 10 δις.

Τα κοιτάσματα στα οποία αναφέρεται ο κ. Μανιάτης αφορούν την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή τη Λεκάνη της Αδριατικής μέχρι και νότια της Κρήτης, για την οποία υπάρχουν και ερευνητικά δεδομένα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο στην ιστιοσελίδα της energypress δήλωσε ότι κάτι τέτοιο  \”το γνωρίζουν πολύ καλά οι σοβαροί επιστήμονες και οι επενδυτές του χώρου της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Απλώς εγώ σχηματοποίησα αυτό που γνωρίζουν οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει στην έρευνα πετρελαίου, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην πατρίδα μας\”.

Όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχουν εκδηλώσει, και εγγράφως στο ΥΠΕΚΑ επενδυτές του χώρου της πετρελαϊκής βιομηχανίας,

ενώ παράλληλα  διευκρίνισε ότι \”όλα προσδιορίζονται κάθε φορά από την «πετρελαιο-πιθανότητα» της κάθε περιοχής. Δηλαδή για να έρθει κάποιος να βάλει τα χρήματά του, να επενδύσει, θα πρέπει να έχει σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει πετρέλαιο. Γνωρίζει και αυτός όσα και το Κράτος ξέρει.

Στη διαπραγμάτευση αντίστοιχα, διαπραγματεύεσαι τα ποσοστά κερδών του Κράτους και αυτά που θα πάρει ο ιδιώτης.

Είναι η διεθνής πρακτική. Πάντως, όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτό τον χώρο και με τους οποίους συνομιλούμε συστηματικά προκειμένου να ετοιμάσουμε τον Φορέα, αναφέρουν ότι είναι ένα απολύτως ρεαλιστικό σενάριο να μιλάμε για κρατικά έσοδα της τάξεως των 10 έως 15 δις σε ένα βάθος δεκαπενταετίας.

Δεν είναι προσωπικές μου εκτιμήσεις, αλλά των Επιτροπών που έχουμε συγκροτήσει, ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά τα γεωτεκτονικά δεδομένα της Ελλάδας, κυρίως του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας όπου και έχουμε τα δεδομένα\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook